Арестуваха молдовски кораб в Бургас, заради неизплатени заплати на екипажа

zadarjan-korab-burgas
Дирекция „Морска администрация“ Бургас е задържала кораб TASE, плаващ под флага на Молдова. Причината за ареста е жалба на два моряци от екипажа на плавателния съд. Моряците съобщили, че не получавали заплата от три месеца.

„Фирмата-оператор на кораба е със седалище в Ростов на Дон (Югозападна Русия). Уведомили сме флага и профсъюзите. Очакваме заплатите на мъжете да им бъдат заплатени“, каза пред Maritime.bg к.д.п. Живко Петров, директор на ДМА – Бургас. Екипажът на кораб TASE е съставен от моряците от Русия, Украйна и Молдова.

Това е първото задържане на кораб по разпоредбите на Морската трудова конвенция (MLC 2006) в Бургас. След влизането й в сила във Варна пък са били арестувани два кораба, обясни пред Maritime.bg директорът на ДМА – Варна к.д.п. Валентин Енчев.

Maritime.bg припомня, че от началото на миналата година в Бургас имаше подобен случай. Тогава двама грузински моряци бяха изоставени на борда на кораб BARIKA (1050 DWT). Съдът плава под флага на Тогоанската република, собственост бе на регистрирана в офшорна зона фирма и е менажиран от базирана в Турция компания. По информация на Maritime.bg корабът вече е собственост на българи, които възнамеряват да го нарежат за скрап, но до момента такава процедура не е започната. 

Maritime.bg – Курс
Последни новини

Последни новини

Кап. I ранг Ваньо Мусински е назначен за заместник-началник на Щаба по операциите на Военноморските сили

На 30 ноември 2021 г., в Щаба на Военноморските сили бяха обявени заповеди на министъра на отбраната и командира на Военноморските сили за назначаване на длъжности и повишаване

Кап. Димитър Димитров: Крупно дарение на БМФ прави необратимо изграждането на Паметника на моряка

За поредна година морячеството посреща своя професионален празник Никулден в условията на пандемията от Ковид 19 и това не може да не определи насоките на разговора пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент