Арестуваха молдовски кораб в Бургас, заради неизплатени заплати на екипажа

zadarjan-korab-burgas
Дирекция „Морска администрация“ Бургас е задържала кораб TASE, плаващ под флага на Молдова. Причината за ареста е жалба на два моряци от екипажа на плавателния съд. Моряците съобщили, че не получавали заплата от три месеца.

„Фирмата-оператор на кораба е със седалище в Ростов на Дон (Югозападна Русия). Уведомили сме флага и профсъюзите. Очакваме заплатите на мъжете да им бъдат заплатени“, каза пред Maritime.bg к.д.п. Живко Петров, директор на ДМА – Бургас. Екипажът на кораб TASE е съставен от моряците от Русия, Украйна и Молдова.

Това е първото задържане на кораб по разпоредбите на Морската трудова конвенция (MLC 2006) в Бургас. След влизането й в сила във Варна пък са били арестувани два кораба, обясни пред Maritime.bg директорът на ДМА – Варна к.д.п. Валентин Енчев.

Maritime.bg припомня, че от началото на миналата година в Бургас имаше подобен случай. Тогава двама грузински моряци бяха изоставени на борда на кораб BARIKA (1050 DWT). Съдът плава под флага на Тогоанската република, собственост бе на регистрирана в офшорна зона фирма и е менажиран от базирана в Турция компания. По информация на Maritime.bg корабът вече е собственост на българи, които възнамеряват да го нарежат за скрап, но до момента такава процедура не е започната. 

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост