Отвлякоха танкер край Ангола

KERALA

Танкер KERALA, построен през 2009 г., е изчезнал на около 150 nm от бреговете на Ангола. Комуникацията с плавателния съд е прекъснала, съобщи компанията собственик – Dynacom.

Най-вероятно корабът е бил отвлечен от пирати. Преди една година в района, на около 20 nm от пристанище Гентил бе отвлечен друг танкер – построеният през 2007 година COTTON.

„Изглежда, че няма сигурни водите край Западна Африка”, заяви директорът на Bergen Risk Solutions, цитиран от Tradewinds. По думите му Ангола досега не е била известна с чести пиратски посегателства, но изглежда, че и там се заражда пиратско ядро.

„Изглежда, че пиратството, което се разви в Нигерия и се разпространи до Бенин през 2011 година, а година по-късно в Того, се разраства на изток и юг”, заяви експертът.

От Dynacom не съобщиха колко моряци са били на кораба, но добавиха, че на борда на KERALA не е имало охранителен екип.

Подозрения, според експерти, поражда и фактът, че в района е имало нигерийски влекач.

Не за първи път Dynacom се изправя пред пиратите. През май 2012 година танкер SMYRNI (157 000 dwt), собственост на компанията, бе отвлечен от сомалийци. Корабът бе освободен след плащане на откуп.

Maritime.bg – Свят

 

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на