Пристанище Русе – логистичен център за техника

pristanishte-ruse
“Пристанищен комплекс – Русе” ЕАД да се превърне в най-големия логистичен център за съхранение и разпределение на селскостопанска техника е амбицията на изпълнителният директор на държавното търговско дружество инж. Николай Найденов.

Вече три големи фирми от бранша са заявили интерес към идеята, предаде Арена. Порт “Русе-Изток” е напълно подходящ за целта с неговите 500 дка. оперативна площ и още 300 дка. складови помещения.

До сега пристанището е предлагало такъв вид дейност, но идеята е тя да се разшири за да могат да се привлекат товари и на румънски производители, тъй като русенското пристанище се намира най-близо до Букурещ. 

Николай Найденов обясни, че общият товарооборот за миналата година на “Пристанищен комплекс – Русе” ЕАД, който е оператор на терминали “Русе-изток”, част от “Русе-център”, Тутракан и Силистра, възлиза на 589 000 тона. 

Печалбата на дружеството за м. г. е 588 000 лева, като от тях 240 000 лева са резултат от основната дейност – претоварване, съхранение и други услуги, а останалата – от продажбата на активи след концесията на терминал “Русе-Запад”.

Въпреки по-малкия товарооборот, “Пристанищен комплекс – Русе” ЕАД има по-голяма печалба от 2012 година, когото тя е била 150 000 лева, обясни Найденов и допълни, че 80 процента от печалбата е дивидент за държавата. В дружеството сега работят 137 души, като средната заплата е 875 лева. 

Насипните товари са с 80 процента дял – въглища, зърно, фуражи, химикали, а генералните – 20 процента – метали, машини и техника. В сравнение с 2012 г. се отчита спад с около 150 000 тона товари.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Пристанищата на България ще бъдат блокирани, ако “Лукойл Нефтохим” спре работа

Възможното спиране на работата на най-голямата компания за нефтопреработване на Балканския полуостров - "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас", ще доведе до блокиране на българските пристанища

Варна върху карта на Петрус Весконте от 1311 година – най-ранната оцеляла до наши дни морска карта

1. Петрус Весконте, „Карта на Централно и Източно Средиземноморие и Черно море“, 1311 г. Отсечка с Варна (varna). Държавен архив на Флоренция, Италия. Петрус Весконте (Petrus

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент