Проблеми с пристанището в Тутракан

tutrakan

Тутракан не иска да има свое товарно пристанище, защото пречело на гражданите. Това заяви шефът на Пристанищен комплекс–Русе Николай Найденов, който стопанисва и порта в малкия съседен град на Дунав. „Там има само един кран, но все пак, има интерес и 0,9 от процента на извършваните дейности от комплекса са именно в Тутракан“, обясни Найденов, цитиран от в-к “Преса“. Градът е и един от най-старите портове на Дунав. По тази причина обаче, пристанището му е разположено точно в центъра. „Хората се оплакват, било много прашно от товаро-разтоварните дейности, а и кранът им шумял много“, твърдял пред Николай Найденов кметът на Тутракан.

Заради това и местната община по всякакъв начин се мъчи да ограничи дейностите на порта, вместо да ги насърчава. От градската управа дори наслагали забранителни знаци за камиони над 10 тона, за да не могат да влизат в центъра на Тутракан на път към пристанището. Местните хора дори излизали на протест, защото тежките возила, които минавали по крайбражната улица, разрушавали старите къщи на дунавския град, твърдят запознати. В същото време, има интерес от инвеститори, твърди Найденов.

Поне две фирми са искали да ползват порта за товаро-разтоварни дейности, за прехвърляне на въглища. „Когато в Тутракан ни пречат по всякакъв начин и нямат желание, как да насоча към тях клиенти“, чуди се шефът на Пристанищен комплекс –Русе. В предишни години на порта тук са работели до 30 души. „Не е вярно, че не желаем да имаме товарно пристанище, проблемът е, че не разполагаме с необходимата инфраструктура“, коментира за „Преса“ кметът на Тутракан Димитър Стефанов. Товарното пристанище се намирало над свлачищна зона. Така, според него тежките камиони, които обслужват дейностите, на порта в града рушат тръбите и на канализацията, и на водопровода. Затова е необходимо, возилата да са с по-малък тонаж.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

“Многократни проверки за сигурност” бавят отплаването на кораб “Св. Св. Кирил и Методий”

"Многократни проверки за сигурност" са причина за забавянето на очакваното отплаване на научно-изследователския кораб "Св. Св. Кирил и Методий". Това твърди проф. Христо

Китай прие пореден нов боен кораб

Нов тежък разрушител – „Аншан“, е постигнал оперативна способност след изпитания, и е готов за плавания в далечни води, съобщи Централната китайска телевизия (ССТV), предаде

Русия бави обработката на кораби по зърнения коридор в Черно море, твърди Украйна

Руската страна умишлено забавя проверката на кораби с украинско зърно от Съвместния координационен център (СКЦ) по инициативата "Черноморско зърно", като по този начин

Кап. Димитър Димитров: Най-авторитетният форум на CESMA ще се проведе във Варна догодина

Как и с какви очаквания българските моряци посрещат своя професионален празник, Никулден, на този обичаен и винаги актуален въпрос, търсим отговор в нашия разговор с с к.д.п.

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент