Папазов: Добрите транспортни връзки са важни за увеличаване товарите на пристанищата

Анна Натова, ИАМА: Показателно за нашите партньори бе участието на министър Папазов и зам.-министър Гинев

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Пристанищата ни се нуждаят от по-добри връзки с другите видове транспорт, за да бъдат увеличени товарите. Това каза днес министърът на транспорта кап. Данаил Папазов при откриването на международната партньорска среща по проекта ADB MULTIPLATFORM (Мултимодална платформа Адриатическо море – Дунав – Черно море).

Министърът заяви, че за да се осъществят по-добри връзки на пристанищата с другите видове транспорт, през следващия програмен период е планирано изпълнението на редица проекти, които да окажат положителен ефект в тази посока. Той допълни, че модернизацията на жп линията Русе – Варна ще позволи създаването на интермодална логистична верига „море – железница – река”, свързвайки Черно море и река Дунав.

Участниците в срещата.
Участниците в срещата.

По думите му, друго важно направление е Пловдив – Бургас, като в момента се подготвя рехабилитацията на тази железопътна линия. Министър Папазов уточни, че свързаността на двете ни черноморски пристанища с железопътния транспорт ще се подобри чрез реализирането на проекта „Модернизация на жп линията Карнобат – Синдел (частично)”.

Министър Данаил Папазов каза още, че резултатите в края на проекта ще бъдат от полза на всички заинтересовани страни, свързани с развитието на мултимодалните превози в региона и направените изводи и прогнози ще залегнат в нови инвестиционни предложения за насърчаване на мултимодалния транспорт.
 

Дирекция ЕСМОП организира и координира участието на агенцията в дейността на международните организации и специализираните структури на Европейския съюз в областта на корабоплаването и пристанищата.
Дирекция ЕСМОП организира и координира участието на агенцията в дейността на международните организации и специализираните структури на Европейския съюз в областта на корабоплаването и пристанищата.

Показателно за нашите партньори бе участието на министър Папазов и зам.-министър Гинев. Това каза пред Maritime.bg директорът на Дирекция „Европейски съюз, международни отношения и проекти“ в ИА „Морска администрация“ Анна Натова.

Тя коментира, че партньорите по проекта са заявили, че досега не е имало среща с присъствие от толкова високо ниво.

„Според мен това е показателно, смятам, че и в бъдеще ще можем да разчитаме на тази подкрепа“, коментира още тя.

Натова обясни, че почти две години ИАМА работи по проекта. До момента са извършени сериозни анализи на съществуващата инфраструктура по трите направления, които попадат в ADB. Предстои пускане на пилотни товарни влакове за стимулиране на мултимодалния превоз, обясни още тя.

Анна Натова призна, че до момента ИАМА не е включена като бенефициент по ОП „Транспорт“, но се надява това да се случи. В същото време обясни, че ИАМА, на база изградените партньорски отношения в работата по проектите досега, прави всичко възможно да се включи по нови.

В момента ИАМА е партньор по още три проекта, съфинансирани по Оперативна програма за транс-национално сътрудничество „Югоизточна Европа 2007-2013” – GIFT, HINT и DAHAR. Общата им стойност е за над половин милион евро, като администрацията се старае да има над 65-процентова усвояемост.

ADB Multiplatform, по който ИА „Морска администрация“ е партньор, е международен проект с регионално значение, съфинансиран по Оперативна програма за транс-национално сътрудничество „Югоизточна Европа 2007-2013”. Проектът стартира през месец април 2012 г. и е с продължителност 30 месеца. Водещ партньор е администрацията на регион Фриули-Венеция Джулия, Италия. В проекта участват общо 43 партньори – 30 от държави-членки на ЕС и 13 от страни извън ЕС.

На срещата днес бяха регистрирани над 80 души. Утре в София ще се проведе първата по рода си среща между участниците и партньорите в проектите ABD и GIFT. 

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Откриха изложба за годишнината на ВМС, наградиха победителите във флотската спартакиада (галерия)

На 5 август във Военноморския музей беше открита изложба „Творчество и пропаганда във флота в годините на студената война“ по случай 142-та годишнина от създаването на

Финансов експерт е предложеният за генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“

Финансов експерт е предложеният за нов генерален директор на ДП "Пристанищна инфраструктура". Роденият през 1981 г. Добромир Янев е завършил Икономическия техникум в Бургас, а

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили