Кот д’Ивоар възстановява флота си, ще бори пиратството

kot-d-ivoar
40 нови съда ще влязат във флота на Кот д’Ивоар, обяви вчера министърът на отбраната на страната.

Причината е увеличеният брой на пиратски нападения в Гвинейския залив. Атаките над плавателни съдове, край богатите на петрол брегове на Западна Африка, скочиха с една трета през миналата година.

Първото отвличане на кораб във водите на Кот д’Ивоар стана в края на 2012 година.
Последваха редица атаки на местни пирати.

„Тези кораби ще осигуряват сигурността в нашите реки, заливи и море”, каза Пол Кофи Кофи, министър на отбраната. „Те ще се борят с пиратството и незаконния трафик и ще влязат в състава на флота”, обяви министърът.

Военноморските сили на страната всъщност бяха почти унищожени през последните 10 години, заради политическата нестабилност, чиято кулминация дойде през 2011 година и роди гражданска война.

Усилията на Кот д’Ивоар да възкреси флота си бяха спъвани и от наложеното от ООН оръжейно ембарго на страната. Кофи Кофи обяви пред Ройтерс, че ООН е позволила покупката на нови кораби.

Министърът уточнил, че няколко катера вече са приети в страната. Производител на съдовете е френската корпорация Raidco Marine, която ще достави и други 30 надуваеми лодки. Останалите съдове от поръчката са 9 и 12-метрови, както и няколко 33-метрови патрулни катери.

Министърът е отказал коментар на платените от страната суми по поръчката.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Морски организации настояват за включване на синята икономика в Плана за възстановяване

За включване на синята икономика в Националния план за възстановяване и устойчивост на България настояват в писмо до президента Румен Радев Българска морска камара Морски