Тихоокеанско военноморско противопоставяне

Japan and US Military Exercise Keen Sword

САЩ продължават да увеличават броя на военните си сили в Тихия океан. Там вече се намират 69% от американските подводници с ядрено оръжие на борда. Плановете за усилване на групировката в този регион бяха обявени още преди няколко години и днес Тихия океан става арена на съперничество на най-големите държави. Повишено внимание към този регион отделя и Москва.

ВМС на САЩ са най-гъвкавото средство в арсенала на тази страна, едновременно изпълнявайки както задачи за сдържането на потенциален противник, така и създавайки заплаха. В Тихи океан обектът на едно и другото е очевиден: това е Китай, който освен всичко друго осъществява сериозна програма за засилване на ВМС, включваща и планове за строителството на четири съединения от самолетоносачи. Ако се има предвид, че САЩ планират да държат в Тихи океан шест самолетоносача, част от които постоянно ще плават в Персийския залив и въобще в Близкия изток, съотношението на силите не изглежда безнадеждно за Китай.

Но факторът заплаха, създаван от ВМС на САЩ, остава достатъчно значителен за да се изключат опити да бъде оспорено американското морско могъщество. От своя страна САЩ се стремят да извлекат изгода от своето положение, в частност създавайки морски компонент на системата за ПРО, рязко повишавайки нейната мобилност и гъвкавост. По-голямата част от корабите, снабдени с ракети-прехващачи SM-3, днес също се намират в Тихи океан.

Необходимо е да се има предвид, че в американското военно планиране, Русия днес играе второстепенна роля. Първостепенно внимание в Далечния изток привличат Китай, с неговата растяща икономическа и военно мощ, и Северна Корея, представляваща заплаха за сметка на своята непредсказуемост в съчетание с наличието на ядрено оръжие. Именно севернокорейският фактор доведе до разполагането в региона на толкова голям брой кораби на системата за ПРО на САЩ.

Същото в същност е справедливо и за Русия – в отечественото планиране, САЩ също отдавна са лишени от статута за най-вероятен противник. Ако се говори за Тихи океан, то тук най-реална заплаха за Русия е възможна силова операция на Япония, която се стреми да си върне прословутите „северни територии”.

От своя страна Русия възстановява военното си присъствие в Далечния изток, включително планираното усилване на ВМФ. В течение на близките няколко години флотът ще бъде попълнен с нови бойни кораби от класа корвета/фрегата, подводници, както нови, така и модернизирани, универсални десантни кораби от типа „Мистрал” и др.

Главен залог за спокойствието на Москва става дори не оръжието, а добрите отношения с Индия и Китай – регионални лидери. При тези условия Русия може да развива своя флот и икономиката в Тихия океан без да се опасява от проваляне на програмите по външнополитически причини.

Иля Крамник, „Гласът на Русия“

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини