През лятото пристанищата ни приемат тръбите за “Южен поток”

От ляво надясно: д-р Олег Аксютин, Главен изпълнителен директор на “Южен поток транспорт”, д-р Михаел Греф, Главен изпълнителен директор на “Юропайп” и Александър Собол, Управляващ директор на “Юропайп"
От ляво надясно: д-р Олег Аксютин, Главен изпълнителен директор на “Южен поток транспорт”, д-р Михаел Греф, Главен изпълнителен директор на “Юропайп” и Александър Собол, Управляващ директор на “Юропайп”

„Южен поток транспорт“ сключи договор с три производителя за доставката на над 75 000 стоманени тръби, необходими за полагането на първия тръбопровод от морския участък на „Южен поток“. „Юропайп“ от Германия ще достави 50% от тръбите, ОМК от Русия – 35%, а Ижорският завод за тръби „Северстал“ от Русия ще доставя останалите 15%. Договорите на обща стойност около 1 милиард евро бяха официално подписани в централата на „Южен поток транспорт“ в Амстердам.

Вижте още: Тръбите на Южен поток идват в пристанищата във Варна и Бургас

Морският газопровод „Южен поток“ ще се състои от четири успоредни тръбопровода по 931 километра, с диаметър 32 инча (около 813 mm) и стоманени стени с дебелина 39 мм. Договорите са за производството на около 75 000 стоманени тръби, всяка дълга по 12 метра, предназначени за първия от четирите тръбопровода. Търгът за втория тръбопровод е все още в процес на провеждане, като планът е договорите да бъдат подписани през първото тримесечие на тази година.

Конкурентен търг, който да осигури доставката на висококачествени тръби
„Южен поток транспорт“ стартира тръжната процедура за доставка на тръби за първия тръбопровод, включвайки заводи за производство на тръби от Европа и Азия. За да се класира като потенциален доставчик, всеки участник в търга трябваше да докаже техническите си възможности и да премине през пред-квалификационен процес, който включваше производството на множество мостри.

Грегоар Рише, Търговски директор на „Южен поток транспорт“: “Наблюдавахме производството и тествахме мострите на всяка от компаниите, участвали в търга. Всяко представяне беше оценено от международен експертен екип. В резултат успяхме да договорим необходимото количество тръби на конкурентни цени и с качество, което отговаря на нашите високи стандарти.”

Производството ще започне веднага след подписване на договорите. Първите тръби ще бъдат доставени в складовете на българска територия през лятото на 2014 година. Преди да напусне фабриката, всяка тръба ще се тества с вода под високо налягане, за да се потвърди нейното качество.

Строителството на газопровода ще започне от сушата през лятото на 2014 година. След доставката и складирането на тръбите по черноморското крайбрежие, строителството в морски води ще започне през есента на 2014 година. Експлоатацията на първия от четирите тръбопровода трябва да започне до края на 2015 година.

Морският газопровод “Южен поток” през Черно море е подводната част от газопреносната система “Южен поток”, която ще увеличи сигурността на доставките на природен газ от Русия за Централна и Югоизточна Европа като създаде ново трасе за пренос и осигури допълнителен транспортен капацитет. Проектът ще допринесе за енергийната сигурност на Европа по един безопасен, надежден и отговорен към околната среда начин и ще помогне на страните-членки на Европейския съюз да постигнат целите си за намаляване на емисиите въглероден двуокис.

Морският газопровод “Южен поток” ще е с дължина 931 км. Той ще свърже потребителите от Европейския съюз с най-големите запаси от природен газ в света – тези в Русия. Газопроводът започва от руския черноморски бряг в района на Анапа, пресича турската изключителна икономическа зона в Черно море и достига българския бряг близо до Варна. Планира се търговската експлоатация на газопровода да започне в края на 2015 г. Когато бъде напълно изграден, морският газопровод „Южен поток“ ще се състои от 4 тръбопровода и ще достигне годишен капацитет от 63 милиарда кубични метра природен газ.

“Южен поток транспорт” е международно смесено предприятие, създадено за планирането, строителството и последващата експлоатация на морския газопровод през Черно море. Руската компания “Газпром” притежава дял от 50% в смесеното предприятие. Италианската Eni има 20%. Френската енергийна компания EDF и германската компания Wintershall Holding GmbH притежават по 15%.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент