Интернет под вода

cherno-more

Бурно продължава да бъде развитието на дигиталните комуникации. Все по-бързи и надеждни са положените на морското дъно кабели, които осигуряват глобалната интернет връзка. Някои от големите играчи в този бизнес, например като Tyco Communications са положили оптични кабели с дължина над 490 хил. километра, или 12 пъти обиколката на земята.

Черно море
България е свързана с глобалната мрежа с две подводни кабелни системи – Caucasus и Kafos.

Kafos свързва под вода Румъния, България и Турция. Подводната система позволява преноса на 622 Mbit/s, а общата й дължина е 504 километра. Изходните точки на Kafos се намират в градовете Мангалия, Варна и Истанбул. Оптичната мрежа е влязла в експлоатация на 13 юни 1997 година.

Caucasus пък свързва градовете Балчик и Поти. Общата дължина на трасето е над 1200 км, а наскоро системата бе надградена като придоби възможности за пренос на 10 Gbp/s над първоначалните заложени 1,2 Tbp/s.

В Черно море са положени още две подводни комуникационни линии – ITUR и „Грузия – Русия”.  Първата свързва Италия, Турция, Украйна и Русия, и има изходни точки в Черно море в градовете – Истанбул, Одеса и Новоросийск.

През тази година глобалните лидери в сектора полагат кабели с възможност за пренос на 13 Tbp/s

Вижте интерактивна карта на всички подводни кабелни системи

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за