Завърши учение Бриз Сертекс 2011

Завърши военноморското учение с международно участие „Бриз/Сертекс 2011”. То се проведе в западната част на Черно море. В него взеха участие кораби и самолети от Военноморските и Военновъздушните сили на Р. България, кораби от ВМС на Р. Румъния, Р. Турция и Втора постоянна военноморска група на НАТО в състав от 2 фрегати, от Р. Гърция и Р.Турция и самолет от базовата патрулна авиация на САЩ P-3C ORION, които осъществиха практически съвместни действия.

Провеждането на петнадесетото издание на военноморското учение с международно участие “Бриз” е от особено значение за българските ВМС. Въпреки икономическата криза в страната, петнадесетият “Бриз” продължи традицията от предишните си издания с участие на 21 правителствени и неправителствени институции и ведомства в целия процес на планиране, подготовка и провеждане на учението. Фактическите действия се проведоха на 4 етапа.

По време на учението беше приложен пълният модел по процедурите на НАТО по планиране, подготовка, провеждане и анализиране на учението. По време на учението „Бриз/Сертекс 2011” сертификационна комисия извърши оценка на второ ниво на оперативните способности на фрегата „Верни”. Оценката на фрегата „Верни” е оперативно готова, което ще позволи българските ВМС да декларират втора фрегата за участие в операции и мисии на Алианса.

Участието в учението на 27 кораба и катера, над 1 700 военнослужещи от 5 държави и 129 служители на 21 правителствени и неправителствени организации, даде възможност за установяване както на професионални, така и на лични контакти по време на многобройните работни срещи, брифинги, конференции, тренировки, протоколни и културни мероприятия и мисля, че това е един от своеобразните и ефикасни способи за утвърждаване на взаимното доверие и сътрудничеството в региона.

maritime.port.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Варненска морска гимназия „Св. Н. Чудотворец“ отбелязва 75 години от създаването си

Варненска морска гимназия "Свети Николай Чудотворец" ще отбележи своята 75-а годишнина. В своята 75-годишна история училището се е утвърдило като лидер в обучението на

Хутите: Екипажът на „Galaxy Leader“ общува със семействата си

На екипажа на задържания автомобиловоз GALAXY LEADER е позволено да общува със семействата си. Това каза говорителят на Ансар Аллах Мохамед Абдулсалам. Тази информация бе