Варненска морска гимназия се асоциира с Висшето военноморско училище

Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и Варненска морска гимназия „Св. Н. Чудотворец“ ще бъдат асоциирани. Двете учебни заведения обаче запазват пълната си автономност.

Предстои подписване на споразумението„, каза пред Maritime.bg директорът на ВМГ инж. Пепа Василева.

Целта на инициативата ни е да бъдат създадени условия за непрекъснато кариерно развитие на младежите„, обясни на свой ред кап. I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров пред репортер на Maritime.bg.

Идеята за разширяване на сътрудничеството между двете учебни заведения е подкрепена от най-високо ниво в Министерството на образованието и Министерството на отбраната.

След завършване на ВМГ учениците ще имат възможност директно да продължат подготовката си във ВВМУ, но на по-високо ниво. „Нашата полза е в Морско училище да се обучават по-ясно определени и мотивирани млади хора. Факторът мотивация е ключов в нашата дейност„, каза още кап. I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров.

Една от най-големите ползи за обучаващите се в двете училища ще бъде възможността за използване на материално-техническата им база. „Нашите ученици ще могат да ползват новите симулационни комплекси във ВВМУ, а техните студенти – нашите полигони например„, обясни инж. Пепа Василева.

В допълнение ВВМУ ще подпомага гимназията в разработката на учебните планове, така че да бъде постигната висока степен на интегрираност. С подписване на споразумението, двете учебни заведения ще могат да работят съвместно и по проекти, включително такива с европейско финансиране. Асоциирането ще позволи и съвместни вътрешни квалификации и преквалификации на учителите и преподавателите от двете учебни заведения.

Ръководителите на двете училища обясниха още, че предстои разглеждане на въпросите свързани с плавателните практики.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Естакадата в Шабла, а не удълбочаването за 400 млн., е причина за рокадата в ДППИ

Строежът на морската естакада при нос Шабла е предаден за проверка на Софийска градска прокуратура. Това съобщи пред БНР служебният министър на транспорта Георги Тодоров.