Рибарите ни вече използват електронни дневници

riboloven-korab

Първите 15 капитани на риболовни кораби вече са обучени да използват електронната информационна система за регистрация и обмен на данни за извършените риболовни дейности, съобщи за „Черно море” Бейхан Хасанов, началник на отдел „ Риболовен контрол”- Варна, към ИАРА. Става дума за така наречения риболовен електронен дневник.

Европейското законодателство изисква капитанът на риболовния кораб да може онлайн да подава към специален сървър информация за местоположението, скоростта, пристанището на тръгване и на пристигане на кораба, вида и количеството на уловената риба, както и други данни за риболовния процес.

По време на обучението всеки от капитаните получи таблет, предоставен безвъзмездно от агенцията, каза Бейхан Хасанов. По неговите думи това е първата стъпка към цялостното въвеждане на електронните дневници. Предстоят курсове и с други групи, като не се изключва и вариантът вече обучените да предават своите знания и опит на други свои колеги.

Използването на електронните дневници ще спести на рибарите тежките бюрократични процедури по попълване на документите на хартиен носител и задължението им да ги предоставят в агенцията в срок от 48 часа. Сроковете са много кратки, а времето е динамично. Чрез електронния дневник цялата информация се попълва онлайн още преди корабът да е пристигнал в пристанището.

Контролът се осъществява по време на разтоварването на улова и тогава се засичат заявените и действително разтоварени количества. Първоначално до адаптирането на капитаните и до уточняване на детайлите на електронната система ще се наложи да се използват и двата начина за подаване на информация – на хартиен носител и използването на електронен дневник, обясни шефът на отдел „Риболовен контрол”–Варна.

Maritime.bg – Рибарство

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал