Китай строи нови самолетоносачи?

kitai-samoletonosach

Ван Мин – партиен лидер на провинция Ляонин в Китай, съобщи че в Далян се строи втори китайски самолетоносач. 

Засега не е напълно ясно, какво е накарало партийния лидер да направи това заявление и дали то е било съгласувано с ръководството и структурите, отговорни за опазване на държавната тайна.

През 2013 година Китай започна едновременно да строи два самолетоносача. Един от тях се изгражда в Далян, за което съобщи Мин, а вторият – в Шанхай, но шанхайското ръководство не дава никаква информация. И двата самолетоносача се произвеждат, както се предполага, на основата на съветския проект 1134.5.

Появилите се миналата година снимки свидетелстват, че са произведени някои отделни секции на самолетоносач. По принцип, фактът на строителство на самолетоносач не може да се скрие от спътниковото разузнаване и това ще стане известно на други страни доста бързо. По тази причина няма голям военен или икономически смисъл да се пази в тайна строителството. От друга страна, формалното спазване на тайната има голям политически смисъл.

Сложните проекти за проектиране и строителство на военна техника са доста рисковани. Дори в развитите страни те често се съпровождат с протакане на срокове, с превишаване на разходи, с неуспешни тестване и други проблеми. И затова новите програми официално се разкриват пред обществото на един относително напреднал стадий на готовност. Успехите в тяхното реализиране укрепват чувството на увереност и патриотизъм на нацията, а предишните неуспехи се отместват на заден план, пише „Гласът на Русия„.

В Русия, напротив, за редица проекти се съобщава в медиите много преди тяхното официално утвърждаване. При това редица ръководители често на свой риск сочат крайно оптимистични срокове, разходи и други показатели. Неизбежното след това коригиране на параметрите на проектите предизвиква редица въпроси и подозрения, а всяка информация за неуспешни изпитания се възприема от обществеността като пълен провал и предизвиква съмнение относно съдбата на целия проект. В резултат дори някои важни, успешни и технически сложни програми, които биха съставлявали гордост за страната, се оказват дискредитирани. Китайската информационна политика на този фон е образцова.

Maritime.bg – ВМС

 

Последни новини

Последни новини

Футболни отбори дадоха старт на кампанията „Подкрепа за българските капитани!“ на „Galaxy Leader“

Футболните отбори "Пирин" - Благоевград и "Черно море" - Варна дадоха старт на кампанията "Подкрепа за българските капитани", които бяха задържани от йеменските хути на борда

Боен кораб свали пореден дрон над водите на Червено море край Ходейда

Илюстративно изображение. Неназован боен кораб е свалил безпилотен летателен апарат над водите на Червено море. Това съобщиха специалисти по морска сигурност. Към