Първи работник осъди Бургаски корабостроителници

Заводът трябва да му изплати над 3 000 лева от 2010 година насам

burgaski-korabostroitelnici
Работник от корабостроителния завод в Бургас успя да осъди предприятието за неплатени заплати.

Това е първото от серия дела, заведени срещу някогашния индустриален колос с 60-годишна история, доведен днес до ръба на фалита.

С решение на Бургаския районен съд заводът е осъден да плати 3 166 лв. възнаграждение от 2010 г. и 777 лв. лихва върху тях на работник с инициали Х.Д.П. Той е бил на трудов договор, но от 21 юни 2010 г. преминал на граждански, пише в. „Преса„.

Уговорено било  възнаграждение 4 лева на час, но работникът получавал само малки суми под формата на аванси до 31 декември 2010 г. Така натрупаните неплатени пари надхвърлили 3 000 лева. Според съда претенцията на работника е доказана по безспорен начин. От корабостроителницата могат да обжалват в двуседмичен срок.

Съкратените служители вече пуснаха сигнал до Районна прокуратура – Бургас и ДАНС, в който посочват, че дружеството умишлено било водено към фалит.

Корабостроителите настояват за цялостна проверка, която да установи причината за тежката задлъжнялост на фирмата и виновните за фалита на предприятието.

И до днес в корабостроителницата не е инвестиран нито лев. Нещо повече, от 2010 г. започна най-безогледното и най-арогантно ограбване на фирмата, оставяйки и персонала без заплати. Извършени са и незаконни разпореждания с имущество, пренасочвани са парични потоци на други предприятия. Отклонени са огромни средства, както и безпрецедентни по размерите си комисионни. Една от последните е в размер на 425 хиляди долара комисионна за ремонт”, се казва в сигнала.

| Още по темата: Бургаски корабостроителници

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Адвокат Владимиров за Vera Su: Неразбория от действия и бездействия на Морска администрация

Световна практика е да се реагира до 72 часа, а не след седмица. Това заяви в предаването "Денят" по ТВ1 адвокат Владимир Владимиров от най-реномираното българско адвокатско

Операцията с Vera Su: Заседнала баржа, навити въжете на винта на влекач, изсипан товар в морето

Заседнала е несамоходната баржа, на която снощи започна прехвърляне на част от товара на VERA SU. Съдът е бил изтеглен, след като в морето е изхвърлен част от вече

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент