САЩ разполагат елементи за ПРО във водите на Европа

Мярката е предприета в отговор на заплахата от ирански балистични ракети

iujna-korea-usa

В рамките на изграждането на поетапна адаптирана система за противоракетна отбрана (ПРО) Пентагонът започна да разполага в Европа разрушители, оборудвани със система за ПРО „Иджис”.

Това заяви в събота американският министър на отбраната Чък Хейгъл по време на Конференцията по сигурността в Мюнхен, предаде Интерфакс.

Министърът посочи, че в събота на обяд САЩ са изпратили кораба „Доналд Кук” (DDG-75, Donald Cook – class Arleigh Burke), който е оборудван със система за ПРО, в испанския град Рота.

Той допълни, че през следващите две години към разрушителя ще присъединят още три подобни американски кораба, и подчерта, че стъпката е предприета в отговор на заплахата от ирански балистични ракети.

Хейгъл каза още, че през последните два дни е бил в Полша, където е потвърдил готовността на САЩ да разположат елементи на ПРО. Той обясни, че това е част от поетапния адаптиран подход за изграждане на европейска система за противоракетна отбрана.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на