САЩ разполагат елементи за ПРО във водите на Европа

Мярката е предприета в отговор на заплахата от ирански балистични ракети

iujna-korea-usa

В рамките на изграждането на поетапна адаптирана система за противоракетна отбрана (ПРО) Пентагонът започна да разполага в Европа разрушители, оборудвани със система за ПРО „Иджис”.

Това заяви в събота американският министър на отбраната Чък Хейгъл по време на Конференцията по сигурността в Мюнхен, предаде Интерфакс.

Министърът посочи, че в събота на обяд САЩ са изпратили кораба „Доналд Кук” (DDG-75, Donald Cook – class Arleigh Burke), който е оборудван със система за ПРО, в испанския град Рота.

Той допълни, че през следващите две години към разрушителя ще присъединят още три подобни американски кораба, и подчерта, че стъпката е предприета в отговор на заплахата от ирански балистични ракети.

Хейгъл каза още, че през последните два дни е бил в Полша, където е потвърдил готовността на САЩ да разположат елементи на ПРО. Той обясни, че това е част от поетапния адаптиран подход за изграждане на европейска система за противоракетна отбрана.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент