Китайският флот получи нов миночистач

Картина «Купеческое сватовство»

Военноморските сили на Китай получиха първия сериен миночистач „Цинчжоу”.

Напълно възможно е миночистачите в близко бъдеще да станат една от основните насоки в модернизацията на китайския флот, тъй като в условията на възникващото военно съперничество в Източна Азия вниманието към тези сили нараства.

Масовото строителство на миночистачи за китайския флот беше прекъснато през 80-те години на миналия век. До момента близо половината на този флот съставляват остарели кораби от тип 6610. Това положение беше свързано с отсъствието у вероятния противник на големи възможности за настъпателни морски операции. По време на конфронтацията със СССР войната бе очаквана главно на суша. След нормализирането на отношенията със СССР и Русия, Китай не се тревожеше много относно заплахата от мини. САЩ – вероятният противник на море – не отделяха сериозно внимание на минното оръжие до последно време.

Но сега положението се промени. Започвайки от 2011 година САЩ увеличиха броя учебни полети на палубните изтребители F/A-18 със задача слагане на мини. Едновременно се активизираха тренировките и работата по планиране на използване на морските мини със стратегически бомбардировачи В-52 и В-1 на Военновъздушните сили на САЩ. Стратегическите бомбардировачи, вероятно, сега са най-ефикасната платформа за големи минни операции. Редица високопоставени офицери и на американския флот, както и военни учени, говорят за целесъобразност от възстановяване на възможностите за слагане на морски мини.

Икономиката на днешен Китай силно зависи от вноса на ресурси и износа на готова продукция. С развитието на Китай неговата уязвимост пред лицето на евентуална морска блокада и опасността от нарушаване на морските комуникации нараства. Китай постигна определени резултати в повишаването на своите възможности за борба с групировките самолетоносачи, но потенциалът на неговия флот в борбата с мините и подводниците остава ограничен. Ефикасните минни заграждения, установени от въздуха и скришом с помощта на дизелови или атомни подводници на вероятния противник, могат да предизвикат тежки последици за икономиката и военноморската мощ на Китай. И тук мащабното модернизиране на китайските миночистачи за сметка на строителство на нови кораби и хеликоптери-миночистачи става неизбежно.

Василий Кашин, “Гласът на Русия”

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

Пристанищата на България ще бъдат блокирани, ако “Лукойл Нефтохим” спре работа

Възможното спиране на работата на най-голямата компания за нефтопреработване на Балканския полуостров - "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас", ще доведе до блокиране на българските пристанища

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент