Турски боен кораб спря работата на научноизследователски съд във водите на Кипър

turciya-egipet-voennomorski-ucheniya

Остра реакция предизвика днес в Кипър поредната провокация срещу суверенните му права от страна на Турция. Правителството ще протестира пред международната общност за инцидент, при който турска фрегата е застрашила норвежки кораб, намиращ се в териториалните води на Кипър, предаде БНР.

Турската фрегата е предприела действия срещу норвежкия изследователски кораб, извършващ сеизмични проучвания за находища на природен газ в изключителната икономическа зона на Кипър. На 1-ви февруари вечерта екипажът на норвежкия кораб  е бил предупреден, че навлиза във води “под турска юрисдикция”. След малко повече от 5 часа корабът се е отдалечил от района. Инцидентът става в района на три участъка, лицензирани от правителството на Кипър за сондажи за природен газ, които се намират от южната страна на острова.

Министърът на отбраната Фотис Фотиу потвърди, че е имало опити за сплашване срещу норвежкия кораб от турската военна фрегата. Според него това е част от стратегията на Турция чрез заплахи и предизвикателства да създаде напрежение и криза в региона. Той посочи, че Кипър няма да прекрати работата си по проектите за своята енергийна сигурност. Военният министър направи изявленията след посещението си на американския разрушител, който акостира днес в Лимасол.

Външният министър Йоанис Касулидис нарече инцидента “абсолютно неприемлив” и заяви, че правителството ще изпрати протест до ООН, както и ще уведоми САЩ, Франция и Норвегия, чиито компании работят в района. Касулидис призова международната общност да обърне внимание на най-новите турски провокации и постави въпроса дали тази обстановка създава климат за водене на преговори за обединяване на страната.

Политическите партии в Кипър остро реагираха както за грубото нарушаване на суверенните права на страната и международното право, така и за забавената реакция на правителството.

Инцидентът става на фона на продължаващите сеизмологични проучвания на турския изследователски кораб “Барбарос Хайредин Паша”, който миналата седмица за втори път след декември миналата година влезе в териториалните води на Кипър от североизточната страна на острова.

Снимката е илюстративна

Maritime.bg – Свят

 

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент