Русия чака хеликоптероносача “Мистрал”

Фото: EPA
Фото: EPA

Русия очаква пристигането на универсалния десантен кораб “Владивосток” от корабостроителницата във Франция. Вече е планирано цялото допълнително насищане с руско оръжие, съобщи вицепрезидентът на Обединената корабостроителна корпорация Игор Пономарьов.

При това руските системи ще бъдат интегрирани с френските. До есента корабът ще се доизгражда в Сен Назер, след което ще бъде предаден на Военноморските сили на Русия. Контрактът за строителство на 2 хеликоптероносача за Русия на стойност над €1 милиард беше подписан през 2011 година. Сключването на сделката се съпровождаше с остри дебати относно необходимостта от такива кораби и стойността им.

“Впрочем, сега вече споровете утихнаха и вниманието следва да се обърне на това, какво може да даде този проект на Военноморските сили на Русия и на руската промишленост”, казва експертът Константин Макиенко.

“За Русия е полезно всякакво сътрудничество със западни корабостроители. Същото може да се каже и за контрактите на руски моряци със западни колеги и за приобщаването към стандартите, приети във Военноморските сили на западни страни. За Франция за следване ще заминат над 400 руски моряци, където ще изучават езика, ще видят живота и службата на френските моряци”, допълва още Макиенко.

Главна задача на тези универсални кораби е управлението на силите на флота. Тъкмо сега наличието на такъв команден център в Средиземно море е добре дошло. Особено при наличието на борда на батальон морски пехотинци и разузнавателни летателни апарати.

Съгласно информация от отворени източници, двата “Мистрала” ще имат руски оръжия, в това число системи за изстрелване на свръхзвукови крилати ракети, нови комплекси за противоракетна, противовъздушна и противокорабна отбрана. Така че твърденията, че хеликоптероносачите са слабо защитени, са несъстоятелни. Корабът ще може да приема 450 души, авиационната му група включва 16 хеликоптера: 8 машини Ка-52К и 8 Ка-29, т.е. 8 бойни и 8 транспортни. На бойната палуба едновременно могат да се поместват 6 хеликоптера. На товарната палуба могат да се разположат до 40 танка.

Русия купува “Мистрал” с цялото навигационно и технологическо оборудване, в това число бойната навигация, но оръжията ще са руски. Особено е важно, че руските военни моряци ще получат опит за експлоатация на един голям модерен западен военен кораб. Вторият “Мистрал” ще дойде в Русия през 2015 година. Първите два “Мистрала” ще бъдат включени в състава на Тихоокеанския флот на Русия.

Олег Нехай, “Гласът на Русия

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент