Семейството на изчезналия българин от потъналата платформа край Ангола: Вярваме, че е жив!

Сондажна платформа PERRO NEGRO 6. Снимка: drillingahead.com, архив Maritime.bg
Сондажна платформа PERRO NEGRO 6. Снимка: drillingahead.com, архив Maritime.bg

В края на месец юни м.г. сондажната платформа PERRO NEGRO 6 се позиционира в делтата на река Конго, между бреговете на Ангола и Конго. Построеното през 2009 година съоръжение, собственост на италианската корпорация Saipem S.p.A., трябваше да работи в тези води до 2015 година по договор с Chevron. Eдин от трите крака на платформата, с проектирана работна дълбочина – 106 метра, поддава само дни след позиционирането. Платформата силно се наклонява – в посока на поддалия крак. Активират се всички аларми. Започва евакуация на работещите на борда й. 103-ма души са спасени, от тях шестима с леки наранявания.

Платформата преди обръщането. Снимка: comitatonopetrolio.it, архив Maritime.bg
Платформата преди обръщането. Снимка: comitatonopetrolio.it, архив Maritime.bg

Информацията за развитието на инцидента бе интерпретирана по множество разнопосочни начини. Веднага след него Maritime.bg се свърза с компанията-собственик на платформата. Тогава Saipem S.p.A. отказа всякакъв коментар. Месеци по-късно докладът на разследващите не изнесе нищо повече от очакваното – “поддаване и свличане на земни пластове”, довело до поддаването, последващото обръщане и потъване на смятаната за свърхмодерна PERRO NEGRO 6. “Невъзможно”, според разследвалите инцидента, е платформата да остане изправена, въпреки че другите й два крака – всеки с височина 147,4 и 10 m широчина, изработени от изключително здрав метал, са били позиционирани в “стабилна среда”.

Платформата след обръщането. Снимка: comitatonopetrolio.it, архив Maritime.bg
Платформата след обръщането. Снимка: comitatonopetrolio.it, архив Maritime.bg

Двама българи на борда
На борда на фаталната PERRO NEGRO 6 работиха двама българи.

Обичайно Министерството на външните работи нямаше никаква информация нито за инцидента, нито за наличието на български граждани на борда й, и бе информирано с имейл от дежурния редактор на Maritime.bg още в нощта на инцидента.

В същата фаталната нощ на вахта е 35-годишният бургазлия Даниел Георгиев. Той е палубен боцман, отговарящ за всички дейности на палубата през нощта. В същото време друг бургазлия – също палубен боцман, но дневна смяна, се намира в кабината си. Двамата българи са изпратени от варненската компания “Сат Стар Ко”, която след инцидента запази пълно мълчание. “Не съм упълномощен да давам информация. Подписал съм декларация за поверителност”, обясни тогава пред репортер на Maritime.bg управителят и собственик на фирмата Добромир Рангелов. За нещастие на семейството на Даниел – той е единственият, който не успява да се евакуира с останалата част от екипажа. Мъжът е забелязан на палубата, но след силното накреняване на платформата, никой не може да даде еднозначни отговори за съдбата му.

Даниел Георгиев, личен архив
Даниел Георгиев, личен архив

Животът свършва с лист хартия
Преди няколко дни, под натиска на Saipem S.p.A., е бил издаден смъртен акт на Даниел Георгиев, който е обявен за безследно изчезнал. Няколко дни продължи неговото издирване по море и по брега. Никой от семейството на Даниел обаче не желае да повярва на твърдението за смъртта му. “Информацията е изключително противоречива”, обясни пред Maritime.bg неговата сестра Ели. По думите й твърденията за брат й са множество. Тя обаче не може да си обясни защо от фирмата искат да го „отпишат“ толкова бързо. Даниел е забелязан във водата минути след сериозното накреняване, според доклада, който семейството получава от Saipem S.p.A. “Според някои, може да се е изплашил и да е скочил във водата”, казва тя. Никой от колегите му обаче не е потвърдил, че е видял с очите си бургазлията в топлите по това време води на р. Конго. Според Ели друга възможност е вълната, от удара във водната повърхност, да е понесла брат й. Самият той има 7-годишен опит именно в офшорната индустрия, където гради кариера след работа на кораби на Zodiac Maritime. “Физически беше здрав, плуваше много добре”, казва сестра му. Според нея настъпилата на борда паника е причина да не бъде установена навреме липсата на брат й. “Платформата потъва 12 часа по-късно, имали са време за евакуация, но разбират, че брат ми е изчезнал едва когато не се появява, както е по процедура, за да организира евакуацията на своя екип”, твърди тя. Именно тогава е взето решение всички спасителни жилетки на палубата, за която отговарял Даниел, да бъдат хвърлени във водите, с цел той да достигне до някоя от тях. Надежда за семейството на Даниел носи и фактът, че платформата е била на няколко мили от брега. “Не са били в океана, били са близо до брега”, казва сестра му. Семейството на бургазлията вярва, че той е успял да се добере до брега. “Там е слабо населено, джунгла е. Все пак в тези райони има рибари, молим се някой да го е открил. Пускам снимките му в много сайтове в Ангола и Конго, дано го разпознаят някъде”, надява се сестрата на Даниел. Дали и къде е Даниел, дали е жив, семейството само може да гадае. 

Вадят платформата
В средата на миналия месец Maritime.bg отново изпрати въпроси до Saipem S.p.A., но от компанията лаконично коментираха, че “запазват мълчание към момента”. Фирмата-собственик на съоръжението не желае да даде информация дали по категоричен начин е установено “поддаване и свличане на земни пластове” или е бил наличен конструктивен дефект. Това вероятно ще стане ясно след изваждането на платформата, но е малко вероятно фирмата да излезе с подробен доклад след това. Вече е известно, че Smit Salvage, подразделение на Boskalis, е наета да извади платформата. Работата по проекта е започнала още през септември, твърдят от Smit. PERRO NEGRO 6 лежи на дълбочина от 30 до 45 метра. Към момента Smit съобщава, че ще бъде използван специализиран водолазен съд, баржа, влекачи и друго специализирано оборудване. Очаква се работата да започне в края на годината.

Дали тогава семейството на Даниел Георгиев от Бургас ще получи повече информация, предстои да разберем. Осем месеца неизвестното ги убива.  „Вярваме, че е жив„, обаче казва сестра му.

| Всичко по темата: Потъването на платформа PERRO NEGRO 6

Екип, Maritime.bg

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Адвокат Владимиров за Vera Su: Неразбория от действия и бездействия на Морска администрация

Световна практика е да се реагира до 72 часа, а не след седмица. Това заяви в предаването "Денят" по ТВ1 адвокат Владимир Владимиров от най-реномираното българско адвокатско

Операцията с Vera Su: Заседнала баржа, навити въжете на винта на влекач, изсипан товар в морето

Заседнала е несамоходната баржа, на която снощи започна прехвърляне на част от товара на VERA SU. Съдът е бил изтеглен, след като в морето е изхвърлен част от вече

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент