MOL съди корабостроителницата Mitsubishi, заради инцидента с MOL COMFORT

 

Снимка: МСКЦ, Мумбай
Снимка: МСКЦ, Мумбай

Японският шипингов гигант Mitsui OSK Lines (MOL) съди корабостроителницата Mitsubishi Heavy Industries (MHI), заради инцидента с контейнеровоза MOL COMFORT, който се разполови и потъна край бреговете на Йемен през юни м.г.

MOL е завела иск в окръжния съд на Токио, след като междинният доклад за инцидента не установява точната причина за него, съобщава Лойдс Лист (Lloyd’s List). Автори на документа са MOL, MHI, ClassNK и Lloyd’s Register, и според тях към момента само е известно, че на дъното на контейнеровоза е имало надлъжни деформации, довели до разполовяването му.

Разследващите също откриват 20-милиметрови деформации в същата зона на всички шест кораба-близнака на MOL COMFORT, които преминаха през допълнителна реконструкция след инцидента.

Maritime.bg припомня, че 45,8 млн. долара бе оценката на кораба, която му даде специализираният сайт VesselValue, а към нея трябва да се включи и цената на изгубените 4 372 TEU, включително свързаните с това разходи по искови молби от собствениците им.

През 2007 година, в серията на MOL за първи път бе използвана високоякостна стомана, която намали дебелината на използваните за строителството й метални листи. Идеята бе с този материал да се повиши надеждността на корпусите и да се избегнат точно такива деформации, според доклад на MHI.

Преди това, най-големият контейнеровоз, който е построен в ярда на MHI в Нагазаки, е с капацитет 6 208 TEU, според базирания в Лондон брокер Clarksons.

Окръжният съд на Токио не изнесе информация за точните претенции на шипинговия гигант.

| Още по темата: Инцидентът с контейнеровоза MOL COMFORT

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Откриха изложба за годишнината на ВМС, наградиха победителите във флотската спартакиада (галерия)

На 5 август във Военноморския музей беше открита изложба „Творчество и пропаганда във флота в годините на студената война“ по случай 142-та годишнина от създаването на

Финансов експерт е предложеният за генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“

Финансов експерт е предложеният за нов генерален директор на ДП "Пристанищна инфраструктура". Роденият през 1981 г. Добромир Янев е завършил Икономическия техникум в Бургас, а

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили