MOL съди корабостроителницата Mitsubishi, заради инцидента с MOL COMFORT

 

Снимка: МСКЦ, Мумбай
Снимка: МСКЦ, Мумбай

Японският шипингов гигант Mitsui OSK Lines (MOL) съди корабостроителницата Mitsubishi Heavy Industries (MHI), заради инцидента с контейнеровоза MOL COMFORT, който се разполови и потъна край бреговете на Йемен през юни м.г.

MOL е завела иск в окръжния съд на Токио, след като междинният доклад за инцидента не установява точната причина за него, съобщава Лойдс Лист (Lloyd’s List). Автори на документа са MOL, MHI, ClassNK и Lloyd’s Register, и според тях към момента само е известно, че на дъното на контейнеровоза е имало надлъжни деформации, довели до разполовяването му.

Разследващите също откриват 20-милиметрови деформации в същата зона на всички шест кораба-близнака на MOL COMFORT, които преминаха през допълнителна реконструкция след инцидента.

Maritime.bg припомня, че 45,8 млн. долара бе оценката на кораба, която му даде специализираният сайт VesselValue, а към нея трябва да се включи и цената на изгубените 4 372 TEU, включително свързаните с това разходи по искови молби от собствениците им.

През 2007 година, в серията на MOL за първи път бе използвана високоякостна стомана, която намали дебелината на използваните за строителството й метални листи. Идеята бе с този материал да се повиши надеждността на корпусите и да се избегнат точно такива деформации, според доклад на MHI.

Преди това, най-големият контейнеровоз, който е построен в ярда на MHI в Нагазаки, е с капацитет 6 208 TEU, според базирания в Лондон брокер Clarksons.

Окръжният съд на Токио не изнесе информация за точните претенции на шипинговия гигант.

| Още по темата: Инцидентът с контейнеровоза MOL COMFORT

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент