Тази година ще заработи новият контейнерен терминал в Одеса

Контейнерен терминал, Пристанище Одеса; снимка: Пресслужба, Пристанище Одеса
Контейнерен терминал, Пристанище Одеса; снимка: Пресслужба, Пристанище Одеса

Новият контейнерен терминал на пристанище Одеса, който се строи в район “Карантинна”, ще приеме първи кораб в периода април – май тази година, каза министърът на инфраструктурата на Украйна Владимир Козак, цитиран от Интерфакс.

Maritime.bg припомня, че през миналата година министърът заяви, че терминалът ще бъде готов през есента, но това не се случи.

“В момента продължава строителството, съвместно с германска компания, която поема 50% от инвестицията, която за 2013 година е около 2 млрд. украински гривни”, коментира още министърът на брифинг в Киев.

Сумата е била разходена за градежа на две корабни места, кейова стена с дължина 650 метра, създаване на складови площи с площ над 112 хил. кв. м., създаване на 405 нови работни места и анализи за увеличаване потока контейнери през порта.

Maritime.bg припомня, че проектът стартира през 2010 година, а основен инвеститор е украинската HPC, която оперира досегашния терминал с капацитет 700 хил. TEU. 100% от акциите на HPC са собственост на Hamburg Port Consulting, която пък е част от Hamburger Hafen und Logistik Aktiengesellschaft (HHLA, Германия).

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент