Кораб ELLAND бедства край Дуранкулак, възможно е да се обърне (обновена)

ELLAND

Кораб ELLAND (IMO: 8111788), плаващ под флага на Сейнт Китс и Невис, бедства на около 8 nm от Дуранкулак, научи Maritime.bg.

Съдът има 11-членен екипаж, съставен от турци, грузинци и един индиец. Капитанът на плавателния съд, построен през 1988 година, е гражданин на Република Турция.

Снощи около 22:30 ч. е имало блекаут на машината. Съдът спира прехода си от Констанца към Турция, спусната е котва. Внезапно се увеличава кренът му на ляв борд. Екипажът опитва да го изравни, но рязно се увеличава до 25-30 градуса на десен борд, научи Maritime.bg.

Кораб M.IZMIR (IMO: 9008079), оказал съдействие на моряците от ELLAND
Кораб M.IZMIR (IMO: 9008079), оказал съдействие на моряците от ELLAND

Екипажът на плавателния съд се евакуира на спасителна лодка. Моряците са изтеглени на борда на преминаващия M.IZMIR (IMO: 9008079), който в момента се намира до ELLAND край Дуранкулак. В района са изпратени катери на ИА “Морска администрация” и Гранична полиция.

Фирмата собственик е изискала съдействие от българската компания “Бон Марин”. Влекач “ЕЛИЦА”, собственост на компанията, е насочен към ELLAND.

Ако е възможно, ще бъде направен опит корабът да бъде провлачен до най-близкото пристанище – в случая портът в Балчик.

[col type=”one-fourth”]
Метеорологична обстановка в района
/към 14:00ч./
Вятър – 2.1 m/s
Порив – 2.3 m/s
Посока – 139 SE
Температура: 5,9 град.
Вълнение: 2 бала
Подробно
[/col][col type=”three-fourth last”]Има опасност ELLAND да се преобърне, към момента обаче съдът изглежда устойчив. След час ще стане ясно възможна ли е операцията, научи Maritime.bg.

ELLAND е кораб за генерални товари, построен е през 1988 година. Има дедуейт 2864 t. Съдът е дълъг 87,6 и широк 11,4 m.

Транспортирал е дървени плоскости от Констанца, Румъния към пристанище в Турция. [/col]

На Морска гара ще се проведе среща с ръководителя на кораба, координирал спасителната акция на авариралия ELLAND край Дуранкулак, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР – Варна. В 15.30 часа се очаква да пристигне гранично-полицейският кораб, координирал спасителната акция, с ръководител главен инспектор Чавдар Богданов. Към 5.50 часа, в оперативния център към Регионална дирекция „Гранична полиция” – Бургас е получен сигнал за претърпял повреда морски съд в Черно море, недалече от Дуранкулак. Корабът плавал от Румъния за Турция, когато членовете на екипажа установили, че съдът опасно се накланя. След взаимодействие между Черноморския Граничен Контролно – информационен център, РДГП – Бургас и Морския спасителен център – Варна, е определен координиращ граничен патрулен кораб. Осъществено е прекачването със спасителни лодки на екипажа от 11 човека – 5-ма грузинци, 5-ма турци и индиец на борда на друг морски съд, плавал недалече. Акцията е приключила успешно към 6.50 часа. Здравословното състояние на спасения екипаж е добро.

Очаквайте подробности.

Всичко по темата до момента: [insert_posts query_type=”tags” tags=”ELLAND” display_style=”list-big”] Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент