Група бойни кораби на Иран изпраща „послание“ на САЩ

iranski-voennomorski-siliГрупа бойни кораби, от състава на ВМС на Иран, са насочени към морските граници на САЩ. Това съобщава иранската информационна агенция Fars, позовавайки се на офицер от флота.

Това се прави в отговор наличието на американски съдове във водите на Персийския залив, според информацията.

Ирански военни кораби приближават морските граници на САЩ. Този ход е послание!”, казва адмирал Афшин Резауее Хаддад, представен като командир на Северния флот на Иран. По думите му корабите са започнали плаването си към Атлантика през “водите край Южна Африка”. Информацията, изнесена от Fars, не включва данни за броя и вида на корабите и трудно може да бъде потвърдена.

Междувременно американски издания цитираха неназован източник от отбраната, който хвърли съмнения за активност на ирански кораби в района на морските граници на щатите. Все пак той добавя, че “иранските бойни кораби са свободни да плават в международни води”.

САЩ и техните съюзници организират редовно военноморски учения във водите на Персийския залив. Маневрите винаги са атакувани от иранските медии, а САЩ твърдят, че те имат за цел да тренират способностите при евентуално осигуряване и гарантиране на свободното корабоплаване в залива, през който преминава 40% от световния износ на петрол по море. САЩ разполагат в района с множество бази, включително военноморска – за Пети флот, в Бахрейн.

В същото време Иран възприема Персийския залив за “свой заден двор”, пише Ройтерс. Именно заради това страната смята за нормално и законно да увеличава влиянието и военноморското си присъствие там.

Много често представители на властта в Иран заплашват, че ще бъде затворен Ормузкият проток, ако страната бъде нападната заради своята ядрена програма.

Според агенция Fars, флотът на Иран развива присъствието си в международни води от 2010 година, регулярно изпраща кораби в Индийския океан и Аденския залив, които осигуряват сигурността срещу пиратски нападения.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

БАМК: Отвличането на „Galaxy Leader“ е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН

Отвличането на "Galaxy Leader" е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН. Това пише в декларация до премиера Николай Денков на Българската

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер „Central Park“

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер CENTRAL PARK, в екипажа на който има двама български моряци. Това стана ясно от думите на говорителя на Пентагона

Израелската ZIM: Предприемаме временни проактивни мерки, за да гарантираме безопасността на нашите екипажи

Израелската ZIM Integrated Shipping Services (ZIM) потвърждава постоянния си ангажимент да обслужва източносредиземноморските и израелските пристанища. Това обявиха пред