Ark Futura изнесе трета пратка сирийски химически оръжия

Ark-Futura

Трета партида от сирийското химическо оръжие беше изведена от територията на страната, съобщи Организацията за забрана на химическите оръжия.

Датският кораб „Ark Futura“ и норвежкият „Taiko“ транспортират сирийските химикали от пристанището Латакия, като от 7 януари са извършени вече две натоварвания.

Според първоначалния план, токсичните вещества трябваше да бъдат изведени от Сирия до 31 декември 2013 г., но това не стана поради нестабилната обстановка в страната. В съответствие с коригирания график, приоритетните химически вещества, включително около 20 тона иприт, трябва да бъдат изведени в срок до 31 март, а до края на юни 2014 г. сирийското химическо оръжие трябва да бъде напълно унищожено.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на