Ангел Найденов: Строим нови кораби за Военноморските сили

Фрегата "Верни", снимка: Пресцентър, ВМС
Фрегата „Верни“, снимка: Пресцентър, ВМС

Три патрулни кораба по 120 млн. лв. всеки ще поръча Министерството на отбраната на български корабостроителници, разкри военният министър Ангел Найденов на срещата „Правителство-бизнес“.

Корабите ще са модулни и първият ще стане готов 36 месеца след поръчката. Ще бъдат създадени 500 нови работни места, обясни Найденов.

Другите два кораба ще са готови по един на всяка година след първия, предаде „24 часа„.

Министърът все пак не съобщи кога се планира поръчката на първия плавателен съд за нуждите на Военноморските сили. По информация на Maritime.bg са водени разговори с наши корабостроителници, но идеята все още е в твърде ранен етап.

Водещ приоритет за Министерство на отбраната е изпълнението на конституционните задължения, свързани с отбраната и сигурността на страната, гарантиране на сигурност и стабилност и създаване на необходимите предпоставки за добър бизнес климат, каза още министърът на отбраната

„Внимание заслужава предстоящото реализиране на приетия пакет от 55 цели за способностите, утвърдени за периода до 2028 година на стойност 2,3 милиарда лева. Това е огромен ресурс за инвестиране в българската икономика чрез закупуване и въвеждане на въоръжение, боеприпаси и техника, производство на български компании или чрез форми на индустриално сътрудничество при реализирането на големите проекти за Българската армия”, допълни Найденов, цитиран от „Фокус“.

По думите му, провеждане на преглед на структурите на въоръжените сили и изготвената визия на тази основа за развитието на армията до 2035 година ще покаже, какво може да е участието на българския бизнес и отбранителната индустрия. Средно годишно реализацията на пакета от цели е на стойност поне 180 милиона лева, подчерта министърът.

В бюджетната 2014 година материалното техническо осигуряване на министерството възлиза на около 160 милиона лева. Част от тях са заделени за капиталови разходи, друга част са предвидени за ремонт и възстановяване на въоръжение и техника, каза още Найденов. По думите му, предстоят процедури по закона за обществените поръчки на стойност около 30 милиона лева, включително и реализация на т.нар. малка модернизация – това са проекти на стойност до 5 милиона лева.

Maritime.bg – Курс 

Последни новини

Последни новини

Морски организации настояват за включване на синята икономика в Плана за възстановяване

За включване на синята икономика в Националния план за възстановяване и устойчивост на България настояват в писмо до президента Румен Радев Българска морска камара Морски