МО: Никога не е казвано, че проектът за придобиване на нови кораби ще бъде стартиран

Фрегата "Верни", снимка: Пресцентър, ВМС
Фрегата „Верни“, снимка: Пресцентър, ВМС

Пресцентърът на Министерството на отбраната разпространи допълваща информация по повод изявлението на министър Ангел Найденов, че ще бъдат строени три нови патрулни кораба за нуждите на български Военноморски сили.

Необходимостта от придобиване на патрулен кораб за Военноморските сили на Република България е обоснована в изготвен от командването на ВМС Доклад за отбранителна способност „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“. В него е посочено, че патрулните кораби, които към момента са на въоръжение във ВМС, са разработени основно преди 1980 г., поради което отстъпват на съвременните тенденции за развитието на въоръжението и техниката. Фрегата „Смели“ е произведена през 1976 г., а корветите „Решителни“ и „Бодри“ са построени през 1983 г. Това води до непрекъснато натрупване на качествен недостиг от основни способности, които ВМС трябва да поддържат съгласно Плана за развитие на въоръжените сили. За придобиването на способности за осигуряване на базирането и управлението на вертолети AS 565MB “Panther”, както и за използването на безпилотни летателни апарати, е необходимо патрулните кораби от състава на ВМС да бъдат заменени със съвременни патрулни кораби.

Става въпрос за плавателни съдове от типа „многофункционален модулен патрулен кораб“, които следва да притежават способности за участие в следните основни видове операции: борба с надводен, въздушен и подводен противник; контрол на корабоплаването; търсене и спасяване на море; защита на националните морски пространства и критичната инфраструктура; защита на морските комуникации и стопанската дейност на море.

Идеята за проекта беше посочена от министъра на отбраната Ангел Найденов, по време форума „Бизнес-правителство“, като пример за стимулирането на българската икономика, в частност отрасъла „Корабостроене“. За проектирането и конструирането на корабите ще бъде предложено обявяването на международен търг, който ще даде възможност за участие на производители от цял свят, в това число и български корабостроителници, коментира допълнително министър Найденов. Той отбеляза,че изпълнението на този проект ще бъде част от приноса на ведомството за стимулиране и на заетостта. Предварителните разчети сочат, че корабите могат да бъдат построени и в България, като за един кораб процесът до пускането му във вода ще бъде около 36 месеца, а като пряк и косвен резултат от изпълнението на проекта се очаква да бъдат разкрити около 500 нови работни места.

Никога не е казвано, че проектът за придобиване на нови кораби ще бъде стартиран, и че за него има осигурено финансиране. Министър Ангел Найденов поясни, че той е част от приетия пакет от 55 Цели за способности, които са утвърдени до 2028 г. и са на стойност 2,3 млрд. лв. В пакета е включено придобиването на самолети, кораби, бронирани машини и др. Придобиването на нови кораби е записано и в програма, приета от предишното ръководство на Министерството на отбраната.

Министър Ангел Найденов обясни още, че ще се търсят различни начини за финансиране на проекта, като решението ще бъде взето от Министерския съвет на Република България, а при надвишаване на сумата от 100 млн.лв., решението за стартиране на проекта ще бъде взето от Народното събрание.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Европейските корабособственици настояват за повече военни кораби в Гвинейския залив срещу пиратите

Ситуацията в Гвинейския залив е основен приоритет за европейската морска индустрия през последните години. Броят на пиратските инциденти и нивото на насилие предизвикват

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент