Русия се нуждае от нови самолетоносачи

ruski-samoletonosachВ Санкт Петербург се разработват проекти за лек, среден и тежък самолетоносач за руския флот. Това би трябвало да реши проблема с обновяването на руския флот самолетоносачи.

Руският Военноморски флот в мирно време трябва да има поне 1 самолетоносач в региона на Атлантическия океан и 1 в Тихия океан. Освен това, трябва да има смяна в случай на провеждане на техническо обслужване и ремонт на някой самолетоносач.

Авиационната група на бъдещия самолетоносач трябва да има най-малко 70-75 бойни самолета и хеликоптера. От тях 40-50 машини трябва да бъдат от ударен клас, т.е. изтребители или универсални, като се предполага, че това ще бъде, например, „Су-33”. Останалите 30 трябва да бъдат самолети за бойна подкрепа, отбеляза Константин Сивков:

– За такава авиационна групировка е нужен кораб с водоизместимост от 75-85 хиляди тона. Желателно е, той да има система за ПВО, която да позволява да се отразяват удари, най-малко, на малки групи от крилати ракети. Естествено, той трябва да разполага с най-модерните радиолокационни средства за откриване и заглушаване.

Броят на самолетоносачите в състава на флота зависи от задачите на военната сигурност. Като пример може да се вземе опитът от Втората световна война. Разположената на остров Великобритания гарантира сигурността си главно заради мощния си флот. Множество крайцери осигуряваха прикриването на морските граници. Това беше една от причините за отказа на Хитлер от морска инвазия във Великобритания. САЩ имат 11 самолетоносача. При провеждането на мащабните операции „Пустинна буря” или „Шок и трепет” срещу Ирак, американците използваха 5-6 самолетоносача.

Руският флот, включително и силите на самолетоносачите, нямат за задача да разширят на своето господство или да установят контрол над други страни. Тяхната мисия е да осигурят провеждането на политическо-дипломатически действия, ограничени по обем. В същото време, самолетоносачът поддържа флота там, където не може да действа бреговата авиация. Самолетоносачът е ключово условие за жизнеспособността на руския флот в далечна морска зона в случай на възникване на конфликт.

Олег Нехай, Гласът на Русия

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост