Ферибот „Варна“ спасява блокираните на границата с Турция ТИР-ове

feribot-varna
Спасение за блокираните на границата с Турция ТИР-ове се оказа новият ни ферибот „Варна“. Днес той започва извънреден предварителен курс, преди първия си рейс за грузинското пристанище Поти, съобщи Иван Вълчев, шеф на „Фериботно плаване“ към Параходство „БМФ“.

На кораба има близо 70 ТИР-а, и ще отплава към 18 часа. Част от камионите са отклонени от границата с Турция и се възползват от морската алтернатива за износ предназначен за кавказките републики и Средна Азия. Товарът е и от чисто нови самосвали, които отиват за продажба, автовози с коли втора употреба, камиони с лекарства и козметика, предаде Стандарт. Едва другия месец фериботът ще прави първия си курс по линията Варна –Кавказ, за която се пуска, каза Иван Вълчев.

Преустроен корабът „Варна“ е специализиран както за железопътни, така и за автомобилни превози по море. Рейсът до грузинското пристанище спестява на превозвачите чакане и хабене на нерви, транзитни такси за преминаване през територията на различни страни, пести им разстояние и гориво. Фериботната линия Варна–Кавказ пък ще увеличи българския износ, като до момента тя обслужваше предимно руските вагони – цистерни с пропан–бутан за нашия пазар. Операторът е „Варнафери“,  дружество, в което равни дялове имат БРП и БМФ.

Екипажът на фериботния кораб „Варна“ е от 20 души с капитан к.д.п. Иван Сиркаров. Рейсът до Поти ще продължи две денонощия и половина.

Maritime.bg – България

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини