Класация на контейнерните терминали в Черно море (графики)

konteineren-terminal-konstanca

Рейтингова класация на контейнерните терминали в Черно море. Натиснете за увеличаване. Графика: Informall, Maritime.bg
Рейтингова класация на контейнерните терминали в Черно море. Натиснете за увеличаване. Графика: Informall, Maritime.bg

Пристанище Констанца е запазило и затвърдило лидерската си позиция в Черно море през миналата година. Това сочи годишният доклад на украинското изследователско бюро Informall, който беше предоставен на Maritime.bg.

Анализаторите са направили рейтингова таблица на контейнерните терминали, като са отчетени и празните, но обработени TEU.

Руските терминали продължават да увеличават приетите и обработени контейнери, което увеличава и пазарния им дял в Черноморския басейн. Руската ОАО «Новороссийское узловое транспортно-экспедиционное предприятие», която оперира контейнерните терминали в Новоросийск, за годината се е изкачила с една позиция в класацията – от 6-о на 5-о място. Третата позиция държи порт Поти в Грузия, който две години по-рано бе едва на 6-о място в рейтинга.

[col type=“half“] Товарооборотът през морските пристанищата на Румъния за миналата година е достигнал 55,2 млн. тона. Това съобщиха пред Maritime.bg от пресслужбата на пристанище Констанца.

Отчита се ръст от 9% в сравнение с предходната година, когато в пристанищата са обработени 50,6 млн. тона товари. Общо над 14 хил. кораба са били обработени в морските пристанища на северната ни съседка. [/col]

[col type=“half last“]Терминалът на CTI в Украйна пък продължава да губи пазарния си дял и според анализаторите в момента е на 6-о място в рейтинговата система. Преди година същият терминал бе на 5-о място.

Контейнерният терминал на пристанище Варна е изместен от осмото място от терминала БКП в Одеса, Украйна. Според анализаторите терминалът във Варна заслужено е на 9-о място.[/col]

Другият български терминал – този в Бургас, пък е детрониран от 11-то място и пада с едно място по-назад, заради добрите показатели на украинския терминал TIS.

Рейтингова класация на контейнерните превозвачи в Черно море. Натиснете за увеличаване. Графика: Informall, Maritime.bg
Рейтингова класация на контейнерните превозвачи в Черно море. Натиснете за увеличаване. Графика: Informall, Maritime.bg

Въз основа на продължилото 12 месеца пазарно проучване, Informall прави анализ и дава рейтингова оценка на най-големите контейнерни превозвачи в Черно море.

MSC, Maersk, ZIM, CMA CGM и ARKAS продължават да запазват поредността си при първите пет места. В челната петица няма никакви изменения от 2012 година.

В същото време битката на по-долните позиции изглежда доста сериозна. Happag-Lloyd вече е на 6-а позиция, след като година по-рано бе на седмо място. Evergreen е с три позиции по-назад до седмо място. CSAV губи пазарен дял от 6-а до 9-а позиция, докато OOCL се изкачва от 12-о до 10-о място. YML вече са на 11-а позиция, а PIL на 12-а.

| Вижте още:
Черноморски контейнерен растеж в пет страни (анализ)
Контейнерните ни терминали са извън Топ 5 в Черно море

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

За момента не са установени отклонения в качеството на водата на Черно море край Украйна

Разрушаването на стената на Каховската ВЕЦ на 6 юни 2023 г. заплашва с негативни последици за екосистемата на Черно море. Поради наводняването на крайбрежните зони има голяма

Evil Woman води след първия състезателен ден на Varna Channel Cup, днес яхтите влизат в канала море – езеро

Купата за канала, предлага днес на варненци невероятно зрелище, в което близо 40-те участващи яхти влизат в единствената за България, а и една от малките по света, канални