Танкерът Maritime Maisie, който бе ударен от автомобиловоз с българи на борда, може да потъне

maritime-maisie
Изгорелият при пожар химикаловоз MARITIME MAISIE е в опасност от пречупване. За този сценарий предупреди класификационната организация Lloyd’s Register, 50 дни след сблъсъка с автомобиловоз, на борда на който имаше българи, край Бусан, Южна Корея.

Според специалистите на Lloyd’s Register са достигнати максималните граници на натоварване на корпуса на кораба, а се очаква и негативна промяна на хидромеорологичната обстановка в района.  Плаващият под флага на Хонг Конг танкер превозваше около 30 хил. тона леснозапалими химикали, когато се сблъска с GRAVITY HIGHWAY на 29 декември м.г.

След колизията танкерът се запали. Сега, 50 дни след инцидента и месец след окончателното овладяване на пламъците, възникна сериозно притеснение за структурната му цялост. Вече няколко седмици MARITIME MAISIE е в открити води, нито Япония, нито Южна Корея не желае да предостави безопасно пристанище за кораба.

В момента собствениците на кораба и Lloyd’s Register изготвят план за най-удачно салвидж операция. Главната задача на спасителите е да бъде прехвърлен останалият на борда на MARITIME MAISIE товар. Във водите до момента са изтекли около 4 хил. тона химикали.

| Всичко за инцидента с MARITIME MAISIE и GRAVITY HIGHWAY

Maritime.bg – Инциденти

Последни новини

Последни новини

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост