Танкерът Maritime Maisie, който бе ударен от автомобиловоз с българи на борда, може да потъне

maritime-maisie
Изгорелият при пожар химикаловоз MARITIME MAISIE е в опасност от пречупване. За този сценарий предупреди класификационната организация Lloyd’s Register, 50 дни след сблъсъка с автомобиловоз, на борда на който имаше българи, край Бусан, Южна Корея.

Според специалистите на Lloyd’s Register са достигнати максималните граници на натоварване на корпуса на кораба, а се очаква и негативна промяна на хидромеорологичната обстановка в района.  Плаващият под флага на Хонг Конг танкер превозваше около 30 хил. тона леснозапалими химикали, когато се сблъска с GRAVITY HIGHWAY на 29 декември м.г.

След колизията танкерът се запали. Сега, 50 дни след инцидента и месец след окончателното овладяване на пламъците, възникна сериозно притеснение за структурната му цялост. Вече няколко седмици MARITIME MAISIE е в открити води, нито Япония, нито Южна Корея не желае да предостави безопасно пристанище за кораба.

В момента собствениците на кораба и Lloyd’s Register изготвят план за най-удачно салвидж операция. Главната задача на спасителите е да бъде прехвърлен останалият на борда на MARITIME MAISIE товар. Във водите до момента са изтекли около 4 хил. тона химикали.

| Всичко за инцидента с MARITIME MAISIE и GRAVITY HIGHWAY

Maritime.bg – Инциденти

Последни новини

Последни новини

Адвокат Владимиров за Vera Su: Неразбория от действия и бездействия на Морска администрация

Световна практика е да се реагира до 72 часа, а не след седмица. Това заяви в предаването "Денят" по ТВ1 адвокат Владимир Владимиров от най-реномираното българско адвокатско

Операцията с Vera Su: Заседнала баржа, навити въжете на винта на влекач, изсипан товар в морето

Заседнала е несамоходната баржа, на която снощи започна прехвърляне на част от товара на VERA SU. Съдът е бил изтеглен, след като в морето е изхвърлен част от вече

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент