САЩ оборудват боен кораб с лазерно оръжие

US-Navy-Laser
Военноморските сили на САЩ това лято ще оборудват боен кораб с лазерно оръдие, съобщават Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

Опитен образец на футуристичното оръжие ще бъде монтиран на борда на големия десантен кораб „Понсе“.

Вижте още:
Лазер гони пирати (видео)
ВМФ на САЩ свали безпилотен самолет с лазер (видео)

Лъчът на лазерното оръдие ще има далекобойност от 1,7 километра и ще бъде използван срещу тъй наречените „асиметрични заплахи“. Към тях се числят безпилотните летателни апарати и бързоходните моторни лодки.

„Понсе“ патрулира в Персийския залив, където съществува проблемът с пиратството.

За последните 6 години за разработката на опитния образец на корабния лазер на ВМС на САЩ бяха похарчени около 40 милиона долара. Цената на един изстрел с новото оръжие се оценява на няколко долара, докато по-рано за пускането на ракета прехващач бяха нужни около 1 милион долара. Освен това лазерът на практика разполага с неограничен запас от изстрели.

Лазерният лъч е способен буквално да „изпепели“ набелязаните цели и е абсолютно невидим за човешкото око.

Установката се управлява само от един моряк. Очаква се изпитанията на лазера да продължат една година, след което ще бъде разгледан въпросът за серийното му производство.

Успоредно с лазерното оръжие ВМС на САЩ проучават възможността за използването на релсотрон – мощно релсово електромагнитно оръдие. То изстрелва с помощта на висока енергия токопроводящ снаряд чрез две направляващи релси. По време на тестовете снарядът е достигнал скорост, надвишаваща седем пъти тази на звука. Планира се релсотронът да има далекобойност от 180 километра, а в по-далечна перспектива – от 400 километра, пише БТА.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини