Опитват да саботират продажбата на корабостроителницата в Бургас, твърди потенциалният купувач

Фото: БургасНюз
Фото: БургасНюз

Българин от гр. Бургас прави опит за саботиране на сделката на компанията P&S Project, която иска да купи „Бургаски корабостроителници“. Това заяви днес Радослав Вълчев, който е директор на местното подразделение на немската компания, предаде БургасНюз.

Вълчев се е срещнал с Даниела Бобева, вицепремиерът по икономическото развитие, която според думите му сe държала много резервирано в началото и била подготвена от някой, че P&S Project са случайна на фирма, създадена преди няколко месеца.

Някой я е подготвил и й е говорил глупости за нас. Знаем кой е той, но не мога да му кажа името, защото не съм свидетел. Той е местен човек, бургазлия, фамилното му име започва с „К“. Ние нямаме намерение да го гоним или критикуваме„, коментира Вълчев.

Собственикът на немската компания Бойко Петров бил много изненадал от случващото се и не можеше да си представи: „че на такова ниво могат да се говорят глупости“. На срещата присъствали и областният управител Павел Маринов и депутатът от БСП Атанас Зафиров, които се застъпили за P&S Project и обяснили за ситуацията.

Министър Бобева се обадила и на Димитър Николов, кмет на Община Бургас, и той категорично й казал, че няма различия, защото по отношение на корабостроителницата всички били единни. Бобева поела ангажимент до петък да направи проверка на финансовото състояние на корабостроителницата, за да станат ясни нейните задължения.

Тя щяла да има и срещи с кредиторите, защото трябвало да се изяснят задълженията към държавата, за да може тя да стане основен кредитор. От P&S Project изпратили и кратко експозе за фирмата, в което имало материали за свършеното от тях, както и много техни проекти. Вълчев допълни, че е имало и среща между д-р Константин Тренчев и Пламен Орешарски, като основна тема е били корабостроителницата.

Премиерът бил настроен положително и изявил готовност държавата да се намеси. От немската компания още веднъж заявиха, че нямат намерение да преговарят с външни собственици, а само с държавата. Стана ясно и, че Агенцията по вписвания отказала преригистрацията на предприятието с мотив, че не е изяснено представителството на собственика. Не било ясно кой е той и има ли право на разпоредителни действия.

Правени били опити през 10 дни да се промени регистрацията на предприятието. „Говори се, че собствениците искали да се направи общо събрание на корабостроителницата, където тя да бъде обявена в несъстоятелност. Решението няма да бъде публикувано в Агенцията по вписвания, защото имало такава вратичка в закона. Чакало се 2 месеца и решението ставало необжалваемо„, коментира Вълчев.

От Областна управа и от Община Бургас пък му гарантирали, че ПУП, без корабостроителница, няма да има. „Собственикът на P&S Project Бойко Петров ще пристигне отново тук, когато държавата е готово да говори с нас. Аз останах тук да продължа с битката. Казахме на министър Бобев, че имаме спечелена поръчка за 1,200. млрд., която може да осигури работа за поне 5-6 години напред. Не можем да чакаме до безкрай решението на държавата. Имам срок от 2-3 месеца, защото трябва да знаем какъв ще е проекта. Русенската корабостроителница вече има интерес да започне работа по този проект, а възможностите на бургаската са 10 пъти по-големи„, допълни Вълчев.

| Още по темата: Бургаски корабостроителници

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Обмислят възстановяване на речните круизи между български градове на Дунав

„Възстановяването на връзките между дунавските градове с модерен вид транспорт по реката би донесъл нови възможности за туризма. Вярваме, че от Силистра, през Русе до Видин

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент