Китайските атомни подводници започват патрулиране

kitaiski-podvodnici

Китайски атомни подводници от проект 094 с ракети JL-2 на борда ще започнат патрулиране през 2014 година. Това съобщиха от Бюрото на Военноморското разузнаване на САЩ.

Организацията на патрулирането директно ще се отрази върху китайската политика в териториалните спорове в западната част на Тихия океан.

Новите подводници с ракетите JL-2 (далечина на полета над 8000 километра), според американците, ще държат под прицел Хаваите и Аляска, както и всички бази на САЩ и техни съюзници в Азия, оставайки при това край своите брегове. Но изглежда, че китайците няма да се задоволят от резултата и ще се опитат да създадат нови модификации на JL-2 с увеличена далечина на полета.

Началото на редовното бойно патрулиране повдига редица интересни въпроси относно състава на китайския атомен подводен флот. Смята се, че за постоянно дежурство, имайки предвид необходимостта от техническо обслужване и обучаване на екипажите, се искат минимум три подводници. А необходимостта от основен ремонт налага те да са минимум 4: колкото имат Великобритания и Франция.

Да поддържат толкова висока интензивност на патрулиране с такива малки сили са способни само флотове с огромен опит и развити технологии. Китай, по всяка вероятност, ще се нуждае от над 5 подводници 094. До момента са готови само 3.

Друг важен въпрос е тактиката. Китайските подводници все още отстъпват на западните и руските по ниво на потайност, пише “Гласът на Русия”. Китайският флот ще изпитва трудности при тяхното охраняване от многоцелевите американски атомни подводници. Вероятен отговор ще стане създаването (по съветски пример) на т.н. „бастиони” – щателно охранявани и отбранявани морски територии, където подводниците да са в безопасност.

Ако Южнокитайско море се превърне в район на патрулиране на китайски атомни подводници и възникне локален конфликт с намесата на сили на САЩ, опасността от неправилно третиране на действията на опонента става доста голяма.

На китайското командване (при определени обстоятелства) ще му е трудно да различи действията на САЩ, насочени към победа в локалния конфликт, от опита за разкъсване на бастиона и унищожаване на китайските ракетни подводници. Това може да се разглежда като начало на един обезоръжаващ удар. Очевидно е, че ако китайско-американското военно съперничество се развива в дух на конфронтация, ще имаме работа с едно много опасно положение в морето.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Румънските морски пристанища обявиха рекорден товарооборот

С 12% повече товари са обработили морските пристанища на Румъния за 2022 г., обявиха от румънската пристанищна администрация. В морските терминали са обработени общо 75,55

Турция започва активна експлоатация на газовите находища в Черно море до края на март

Турската държавна енергийна компания ТПАО обяви, че сондажният кораб Фатих е започнал да извършва нов сондаж в Черно море, предаде ТРТ. „Сондажният кораб Фатих започна

Турските кораби-електроцентрали могат да осигурят енергия за Украйна

Турската Karpowership подписа Меморандум за разбирателство с държавната "Енергийна компания на Украйна" (ЕКУ) за осигуряване на енергийни мощности. Един от дискутираните

Близо 19 млн. тона зърнени товари са изнесени от пристанищата на Украйна

Към 28 януари общият тонаж на зърно и други селскостопански продукти, изнесени от три украински пристанища, е 18 милиона 938 хиляди 131 тона. Общо 1371 кораба са получили

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент