Иван Вълков: Строителството на трафик-кулите в Бургас и Варна се бави, ще загубим парите

trafik-kuliВ Бургас и Варна може и да няма трафик-кули на двете големи пристанища в страната. Причината, е че до момента няма издадено строително разрешение за двете съоръжения, въпреки че още през декември миналата година работният проект е внесен в МРРБ. Това забавяне обаче може да се окаже пагубно и страната ни да изгуби европарите за двете съоръжения. Това твърди депутатът от ГЕРБ и член на Комисията по транспорт – Иван Вълков. Той е отправил питане към транспортния министър Данаил Папазов, на какъв етап от реализацията се намира строителството на трафик-кулите, предаде БургасУтре.

Бавенето заплашва изпълнението на проекта и неговото финансиране, тъй като срокът за изпълнение на договора е 14,5 месеца. По казуса трябва да се реагира спешно”, коментира Иван Вълков.

Съгласно проект „Изграждане на система за управление на корабния трафик – /VTMIS фаза 3/“ се предвижда привеждане в съответствие с новите директиви на ЕС на изградените вече системи – по отношение на услуги, технически изисквания и местоположение, както и строителство на нови трафик-кули във Варна и Бургас.

Новите директиви изискват внедряване на оборудването и софтуерни приложения, и създаването на национален морски център за електронна информация за реализация на концепцията за обслужване на едно гише съгласно Препоръка на ООН.

През юни 2012 г. е сключен договор за безвъзмезна финансова помощ, проведени процедури, сключени са договори с избраните изпълнители за изготвяне на технически спецификации, консултантски услуги за изработване на техническа спецификация за инженеринг и методика за оценка на тръжната процедура за изграждане на брегови центрове за управление и информационно обслужване на корабоплаването в Бургас и Варна.

Сключеният договор за проектиране, изграждане и обзавеждане на сгради за брегови центрове за управление и информационно обслужване на корабоплаването Бургас и Варна е на стойност близо 3,8 млн. лв.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили

Проф. Илия Пеев: Поне 15% ръст на БВП може да даде морската индустрия

За възможността националната морска идея, която толкова пъти беше неглижирана, най-после да има по-ефективна и резултатна завършеност, за очакванията на морската ни общественост