Бойният лазер на ВМФ на САЩ – имиджът е по-важен от парите

korab-usa

Тази година, Пентагонът ще започне да оборудва корабите на американския флот с лазерни оръдия. Американците наричат ​​тази стъпка революцията във военното дело. Експерти обаче се съмняват в ефективността на програмата.

Вижте още:
Лазер гони пирати (видео)
ВМФ на САЩ свали безпилотен самолет с лазер (видео)

Следващото лято първият образец на бойния лазер ще се появи в Персийския залив. Американските моряци възнамеряват с негова помощ да се борят с безпилотните самолети и бързите катери на противника. Те смятат, че лазерното оръжие коренно ще промени подходът при воденето на бойни действия. Ако американският оптимизъм се оправдае, техните геополитически амбиции ще получат мощен импулс. Досега, конкурентите изоставаха от САЩ във военно-техническата сфера. Бойният лазер може да направи това изоставане много по-голямо. Впрочем, експертите са настроени скептично.

С лазера не е възможно да се „стреля” извън хоризонта. Неговият лъч достига само тази цел, която се намира в пределите на неговата пряка видимост. Освен това, за получаването на лазерен лъч с голяма мощност са необходими мощни източници на енергия. Друг основен недостатък на лазера е, че ефективността му рязко намалява при лоши метеорологични условия и при гъста димна завеса (да не говорим за факта, че лазерният лъч се разсейва и в идеално състояние на атмосферата). Тези системни недостатъци не могат да бъдат преодолени или компенсирани по някакъв начин, смята ръководителят на редакцията за военни новини на „ИТАР-ТАСС” Виктор Литовкин.

„Това е безнадеждна задача. Защото досега няма такива големи батерии, които могат да съберат електроенергията, необходима за точен изстрел на големи разстояния. Лазерът може да посочва целта, лазерът може да заслепява врага, лазерът може да променя разстоянията. Но лазерът като оръжие е от областта на фантастиката“, казва Литовкин.

Американците се опитват да монтират лазерно оръжие не само на корабите, но на самолети. Наистина, теглото и размерите на оборудването са такива, че за това трябва да се използват преработени цивилни самолети. И все пак, мощността на лазерната енергия не е достатъчна, а бойните системи са прекалено скъпи. С други думи, американците никак не успяват да излязат извън рамките на експерименталните разработки.

Някои експерти смятат, че лазерното оръжие на САЩ е един вид проект за имидж, насочен към демонстриране на своето собствено военно-техническо превъзходство от типа на скандалната Отбранителната инициатива на Роналд Рейгън. Самите американци, в края на краищата, признаха, че Отбранителната инициатива не само е стратегически нецелесъобразна и икономически разточителна, но и може да инициира нов кръг от надпреварата за въоръжаване.

Сергей Дуз, „Гласът на Русия“

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Морски организации настояват за включване на синята икономика в Плана за възстановяване

За включване на синята икономика в Националния план за възстановяване и устойчивост на България настояват в писмо до президента Румен Радев Българска морска камара Морски