Австралия и китайската военноморска експанзия

rusiya-daniya-vms-ucheniya

Китайският флот за първи път проведе учения с бойни стрелби недалеч от крайбрежието на Австралия. Ученията предизвикаха сериозен интерес в австралийските медии и вълна от дискусии за това, по какъв начин страната ще живее в условията на нарастване на военната мощ на КНР.

Никога досега демонстрация на китайската военна мощ не се провеждала толкова близко до австралийска територия. Китайско съединение, състоящо се от два ескадрени миноносеца и десантен кораб, заобиколило от юг индонезийския остров Ява и преминало недалеч от принадлежащия на Австралия остров Рождество. При това китайците провели учения с бойни стрелби.

Едва ли състоялите се учения са последните и за това говориха някои китайски учени в интервюта за австралийската преса. Австралия е един от ключовите военни съюзници на САЩ в Азиатско-Тихоокеанския регион и място за разполагане на американски военни обекти. И тъй като военното планиране на КНР е насочено, в крайна сметка, към военно противопоставяне със САЩ в Тихи океан, то няма нищо странно, че нанасянето на удари по американски сили на австралийска територия и по самата Австралия, като съюзник на САЩ, ще се отделя нарастващо внимание.

С увеличаването на китайската военна мощ, Австралия, както и някои други съюзници на САЩ в региона, във все по-голяма степен ще се чувстват като западноевропейците в периода на „студената война”. Важната задача на китайската външна политика е да ги убеди в безперспективността на еднозначната проамериканска ориентация в разгръщащото се съперничество. За да направи това, Китай трябва да им демонстрира от една страна изгодата от сътрудничество с КНР, а от друга – възможните ужасни последици от противопоставянето.

В сравнение с другия тай-важен американски съюзник в Азиатско-Тихоокеанския регион – Япония, Австралия има твърде скромни въоръжени сили – едва 57,000 души и огромна територия, която се нуждае от защита. С разгръщането от КНР на нови системи от оръжия, например, подводници от ново поколение и крилати ракети с морско базиране, австралийците ще се чувстват все по-малко защитени.

В австралийския печат се обсъждат различни варианти на реагиране на появата край морските граници на страната на китайски кораби, но за сега всички варианти имат много ограничен характер. Съмнително е, че Австралия въобще има ресурси за някакво ефективно реагиране на ръста на китайската военна мощ. Пред растящия натиск от страна на КНР, Австралия може да се изправи пред избор – да отслаби съюзническите си отношения със САЩ в обмяна на подобряване на отношенията с Китай, или напълно да следва американската политика по въпросите на сигурността в Азия.

Василий Кашин, „Гласът на Русия“

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Силна конкуренция, слаба реколта и COVID-19: причините за спада на товарооборота в Пристанище Варна

Силният конкурентен натиск от частните пристанища, слабата зърнена реколта и пандемията от COVID-19 са сред причините за намаляване товарооборота на държавния пристанищен оператор