US-кораб разпъна ракетен щит чадър България

raketen-shtit

България е сред първите държави, които попадат под ракетния чадър на Европа, съобщи bTV. Екип на телевизията присъства на пребазиране на първия разрушител от Противоракетната отбрана на Европа в Испания. В бъдеще четири такива кораба ще пазят европейския континент.

Корабът е създаден така, че да отговаря на много задачи, а екипажът е трениран за това. Мисията е възложена през 2009 г. от президента да се работи с НАТО и европейските партньори.

В проекта са инвестирани 36 млн. долара да се оборудва кораба, 7 месеца са били нужни да инсталират софтуерът и хардуерът и една година да се обучи екипажът, разказва капитанът.

“Беше изчислено, че четири кораба са оптималното, за да подпомагаме НАТО. Рота е отличен избор – имаме 60 години история на съвместна работа с Испания, но пристанището в Рота ни представя най-добрата възможност и гъвкавост да оперираме срещу ракети с малък и среден обсег”, обясни пред bTV капитанът на кораба “Доналд Кук” Скот Джоунс.

Досега с антиракетите, с които корабът е въоръжен, са проведени 19 опита, от които 16 успешни. Те са проектирани да противодействат на ракети с малък и среден обсег.

“Предимствата на кораба с такава система са, че тя е гъвкава, корабът може да се движи и да е в Средиземно море, в Черно море или в северната част на Атлантическия океан”, обясни командир Чарлз Хемптън от военноморските сили на САЩ.

Той определи като “липса на познания” предположението, че тази противоракетна отбрана е насочена срещу Русия.

“Има достатъчно изявления, че противоракетната отбрана по никакъв начин не засяга стратегически възможности на Русия. По-нататък би следвало да се обърнете към по- високопоставени политически представители за коментар на този въпрос”, допълни командирът.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент