Индийските и китайските стратегически сили в Индийски океан

Indian navy divers find 3 bodies in accident-hit submarine

Новата индийска балистична ракета Agni V и първата атомна ракетна подводница Arihant могат да бъдат готови за бойно дежурство още през 2015 година.

За това съобщи в началото на февруари ръководителят на индийската организация по перспективни военни разработки DRDO Авинаш Чандер. Въвеждането в строй на тези системи може да открие нов етап в постепенно разгръщащата се китайско-индийска надпревара в ядреното въоръжаване.

Двете системи, които ще бъдат поставени на бойно дежурство следващата година, имат за цел да повишат надеждността на индийските ядрени сили по отношение на удар от страна на КНР. От военна гледна точка, географското положение на Индия в случай на конфликт с Китай е много неизгодно. Дори масовите китайски ракети DF-15, разположени в Тибет, могат да поразят значителна част от индийската територия и някои големи градове на северната част на страната. Почти цялата страна се намира в радиуса на действие на китайските ракети DF-21 и на крилатите ракети от бомбардировачите Н-6К, на които дори няма да бъде необходимо да разкъсват индийската ПВО.

От индийска страна да нанасят удари по основните китайски градове и китайските стратегически сили могат единствено относително немногобройните балистични ракети със среден радиус на действие Agni. Появата на новата ракета Agni V с увеличена далечина на действие ще даде възможност да бъдат разположени нови ракетни бази в южната част на Индия. При това, разположените там и намиращите се в относителна безопасност ракети ще могат да държат под прицел Пекин.

Подводниците Arihant в началния период на встъпване в строя ще имат само ограничена бойна ценност поради ограничения радиус на действие на ракетите К-15 (700-750 км. при полезно натоварване 1,000 кг.), но работата над новите варианти ракети с увеличена далечина на действие върви с пълен ход. В перспектива, подводниците, патрулиращи в Индийски океан, ще могат да държат под прицел градове, най-малкото в южната част на Китай.

Вероятна ответна стъпка на КНР ще бъде опита да парира тази заплаха за сметка на собственото техническо превъзходство на море, в частност – по-многобройния и относително съвременния подводен флот. Могат да се очакват нови опити за организиране на следене на немногобройните индийски атомни ракетни подводници и постоянно дежурство около техните бази, а също проникване на китайски подводници в районите на тяхното патрулиране.

Василий Кашин, „Гласът на Русия“

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал