Изложба „Оръжието на свободатата” гостува на Военноморския музей

voennomorski-muzey-varna

С изложба, представяща лично оръжие на едни от най-изявените дейци на националноосвободителните борби в България и картини, които отразяват епизоди от Руско-турската освободителна война, Националният военноисторически музей гостува на своя филиал Военноморския музей във Варна по повод 3 март.

Ножът на Васил Левски, кремъчен пистолет на Панайот Хитов, сабя на Христо Ботев  и  тесак  на Захари Стоянов,  са сред най-ценните предмети, подбрани от фонда на Националния военноисторически музей, които публиката във Варна ще има възможност да види за първи път.

Интерес представлявя и оръжието на Велчо Атанасов, Ильо войвода, и капитан дядо Никола Филиповски.

Дванадесет платна, запечатали картини и образи от Освобождението на България ни напомнят за събитията от онези дни и ни потопят в атмосферата на националноосвободителните борби.

Изложбата ще бъде открита в 11.00 ч. на 28.02.2014 г. (петък) и ще остане в залата за временни експозиции на музея до края на месец април.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на