Изложба „Оръжието на свободатата” гостува на Военноморския музей

voennomorski-muzey-varna

С изложба, представяща лично оръжие на едни от най-изявените дейци на националноосвободителните борби в България и картини, които отразяват епизоди от Руско-турската освободителна война, Националният военноисторически музей гостува на своя филиал Военноморския музей във Варна по повод 3 март.

Ножът на Васил Левски, кремъчен пистолет на Панайот Хитов, сабя на Христо Ботев  и  тесак  на Захари Стоянов,  са сред най-ценните предмети, подбрани от фонда на Националния военноисторически музей, които публиката във Варна ще има възможност да види за първи път.

Интерес представлявя и оръжието на Велчо Атанасов, Ильо войвода, и капитан дядо Никола Филиповски.

Дванадесет платна, запечатали картини и образи от Освобождението на България ни напомнят за събитията от онези дни и ни потопят в атмосферата на националноосвободителните борби.

Изложбата ще бъде открита в 11.00 ч. на 28.02.2014 г. (петък) и ще остане в залата за временни експозиции на музея до края на месец април.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Естакадата в Шабла, а не удълбочаването за 400 млн., е причина за рокадата в ДППИ

Строежът на морската естакада при нос Шабла е предаден за проверка на Софийска градска прокуратура. Това съобщи пред БНР служебният министър на транспорта Георги Тодоров.