Доц. д-р Даниела Клисарова: Апетитът е към сградата, не към работата

Maritime.bg публикува право на отговор на директора на Института по рибни ресурси доц. д-р Даниела Клисарова, по повод публикация  Обединение на институтите по рибни ресурси и океанология, искат варненски учени.

 

Доц. д-р Даниела Петрова-Клисарова, снимка: ИРР, Maritime.bg
Доц. д-р Даниела Петрова-Клисарова, снимка: ИРР, Maritime.bg

Становище на директора и ръководството на ИРР

На 18.02.2014г. в сградата на МЗХ се проведе среща на Директорите на ССА с Министър Греков, представители на БАН, Ректори на Университети, Синдикати, депутати и представители на бизнеса.

Министър Греков увери присъстващите, че никога не е искал закриването на ССА . Представителите на Университетите и БАН потвърдиха нежеланието си да се обединяват с институти на ССА. Присъствието им бе приятелска и морална покрепа за устойчивост в политиката на ССА.

Всички бяхме категорични, че реформа трябва да има, но не и прилаганото  от години съкращаване на щата. Директорите от ССА ще направим  своите предложения към Министър Греков.

Логично е, при  такова обединение Институтът на БАН да премине под шапката на МЗХ. Така  науката ще бъде в полза на морския и рибарски бизнес, чийто интереси се защитават от МЗХ, където е ССА. А не наука за науката.

Още повече, че в предходна среща Председателя на ССА е запознал проф. Палазов с  тази възможност .

Така тралните снимки, правени от ИРР от 60-те години до 2008г..  ще намерят своето практическо приложение.

Един политик беше казал, че като няма океани, защо ни е институт по океанология?

Още повече, че  ако това сливане стане политика на правителството, нито ИРР, нито ИО ще бъдат питани.

ИРР на Общо Събрание през 2013г. по време на ВрИД Директора, (и Зам.Директор на ИО!) каза категорично „не” на сливането между двата института (Протокол, архив ИРР) . Защото се знае , че апетитът е към сградата, а не към работата!

Факт е, че професионалното израстване на кадрите е явление , което през 1991-2001г. не е било особено насърчавано, дори  избирателно e стопирано.

Факт е, че в противовес  на  тази консервативна политика само през последните 10-12 години са защитени 5 докторски дисертации и 3 хабилитации.През 2012-2013 стартираха още 3 процедури така като беше записано в академичния план на ИРР за израстване на научния състав  по схема от  2012г.

Пейчев бе сменен по причини, които са следствие от неговите действия, които са му разяснени от Председателя на ССА.

За лъжата на Пейчев че „по неговото време на управление, е бил подготвян евро-проект за обновяване на двата аквариума във Варна и Констанца (Румъния), който обаче забуксувал след свалянето му от поста” учения си носи отговорността.

Този проект е писан от мен и колеги през 2010г.. Спечелен беше в началото на 2013г. когато бях директор. Факт е, че се  опита да ме отстрани  от екипа на проекта. Не успя, не знаеше същността на проекта. Името ми бе одобрено от Управляващия орган на програмата.

Проектът ДЕЛФИ, не само че не „буксува“, но стартира силно, защото се ръководи от хората, които са го писали  и знаят какво да очакват от него.

Факт е, че „морално остарялото корито НИК “Проф. Ал. Вълканов”е построено през 1979г., същата годината на построяване на НИК Академик  на ИО.

През годините „учените” писаха доноси до Министри, до различни Министерства  – на културата, на образованието, агенцията за конфликт на интереси, до омбудсмана, до кмета на Варна и т.н. и предизвикаха проверки, които ми помогнаха да докажа, че програмният път е правилният.

Факт е, че  проверките през времето на различни правителства показаха само едно – няма нарушения в ИРР, има само приходи с видим резултат. Резултатите са изпратени на  лицата, подведени  от Пърличев и Пейчев .

Maritime.bg се позовавана човек, писал доноси и срещу директорите на ИО, и срещу колегите си и е бил съден за тези действия .

Обвинена бях от Пърличев, че съм от ГЕРБ и той писа до Бойко Борисов  да вземе съответните мерки, защото не искам да назнача сина му….

След като спечелих конкурса за Директор през ноември 2013г. Пърличев ме обвини , че съм станала член на БСП.

Политическите  причини  са само в мозъците на тези, които ги изричат и ги виждат повече от 50 години.

Факт е, че със своите действия направих така, че от Институт с падащи тавани в залите и лабораториите, липса на гориво и работа при +4°С през зимата, ИРР се превърна в Институт, (2009-2013), обект на апетити:

1. Изгради се за първи път достъпна архитектурна среда по проект

2. Ремонтира се за първи път фасадата по проект

3. Изгради се младежки консултативно информационен център за обучение по проект

4. Създаде се нова интериорна визия – доколкото позволява архитектурата и факта, че сградата е паметник на културата.

5. С далновидната подкрепа на ръководството на ССА се ремонтираха  стаите и лабораториите, изгради се първата климатична и вентилационна система в ИРР -нереализираната  мечта на всички директори от 1932г. до днес стана реалност.

6. Ремонтира се корабът през 2008 – 2009г.

7. По проекти ИРР се оборудва с апаратура, с която се изпълняват задачи и проекти.

8. Възстанови се  издаването на списание „Известия на ИРР”, спряно през  1999г.

Сега температурата в офисите и осветлението отговаря на изискванията по условията на труд, има 100% компютризация на работните места, апаратурата е съвременна, отговаряща на стандартите и може да се използва и от други институции.

ИРР се превърна в реална конкуренция, с доказано  място в науката, но се намериха дребни страсти, които да спасяват кожата си чрез нови обединения, на които да стават ръководители.

Проектното начало в науката е осъзнато и стимулирано през годините.

Не е без значение , че само в периода 2004-2008г. се работи по 21 проекта, 2009-2013 – 17 проекта. През 2013 – 2014г. стартираха още  4 проекта.

С Решение № 691 от 21 .09. 2010 г. на МС ИРР- Варна е участник в НАЦИОНАЛНА НАУЧНА ИНФРАСТРУКТУРА “Инфраструктура за устойчиво развитие в областта на морските изследвания, обвързана и с участието на България в европейската инфраструктура EURO-ARGO” с три модула.

Тези модули са в услуга на бизнеса и обществото и са продиктувани от политиките на МЗХ.

През 2012г.   ИРР с Аквариум  е определен за  СПАСИТЕЛЕН ЦЕНТЪР ЗА ВОДНИ ОРГАНИЗМИ към МОСВ – 2012г. и ще стартира неговото изграждане по стандарт  чрез кандидатстване по проекти.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент