Кораб без екипаж разработва Rolls-Royce

rolls-royceДокато Amazon разработва дронове за доставка, а Google – самоуправляващи се автомобили, Rolls-Royce Holdings планира още по-смела крачка, която може да направи революция в морските превози, съобщава Bloomberg, пише Capital.bg. Изследователският екип на британската компания Blue Ocean вече е изградил прототип на виртуален мостик, чрез който в бъдеще товарни кораби без екипаж ще могат да бъдат контролирани от сушата.

Бъдещите кораби дрони могат да са по-безопасни, по-евтини и по-екологични, с което ще променят значително индустрията с морски превози, която е на стойност 375 млрд. долара и отговаря за 90% от световната търговия. Според разработчиците на Rolls-Royce подобни системи могат да се появят след около десетилетие. Първоначално те биха обслужвали само регионални превози в области като Балтийско море, докато глобалното им приемане се очаква да срещне скептицизъм от страна на регулаторите, синдикатите и самата индустрия.

Технологична революция

„Днес технологията е достигнала ниво, при което можем да направим това възможно. Обществото очевидно се движи в такава насока и ако искаме това да се случи в морския транспорт, сега е времето да се действа“, коментира Оскар Лавандер, вицепрезидент на Rolls-Royce, отговарящ за иновациите и морските технологии.

Европейският съюз спонсорира с 3.5 млн. евро проекта, наречен Maritime Unmanned Navigation. Разработчиците подготвят прототипа за симулирани морски преходи, за да се направи оценка на цената и ползите. Тези тестове ще бъдат завършени през следващата година. Какъвто и да е резултатът им, компаниите, застрахователите, синдикатите и регулаторите едва ли ще бъдат убедени лесно в безопасността и ефективността на корабите без екипаж.

Макар идеята за автоматизирани кораби да съществува от десетилетия, Rolls-Royce започна разработката едва през миналата година. След като производството на луксозни автомобили премина към германската BMW, британската компания се фокусира върху производство на самолетни двигатели и турбини. Свързаният с кораби бизнес на компанията отговаря за 16% от приходите.

Концепцията на Rolls-Royce е за кораб без мостик и системи за поддържане на екипажа, като освободеното място ще се използва за повече товари. Според изчисленията на разработчиците тези кораби ще са с 5% по-леки преди натоварване и ще изразходват между 12 и 15% по-малко гориво. Според данните на консултантската фирма Moore Stephens издръжката на екипажите струва средно 3299 долара на ден, като отговаря на 44% от оперативните разходи на голям контейнеровоз.

Съмнителни ползи

Според някои анализатори спестените разходи няма да са достатъчно, за да оправдаят инвестициите, нужни за обезопасяване на автоматизираните кораби. „Аз лично не смятам, че има голяма финансова полза от кораби без екипаж в днешно време, макар в технологично отношение да са възможни. Моята прогноза е, че няма да ги видим на практика в обозримо бъдеще“, заявява Том Свенсен, изпълнителен директор на DNV, която е най-голямата компания за сертифициране на стандарти за безопасност на кораби.

„Само си представете какво ще представлява натоварен със стока кораб без екипаж в открито море. Все едно няма достатъчно неприятности дори когато има екипаж на борда. Има огромно количество проблеми пред тази идея още преди да е стигнала до чертожната дъска“, коментира от своя страна Дерек Хобсън, секретар на International Association of Classification Societies.
В момента международните правила за морската търговия включват минимални изисквания за броя на екипажа, което прави автоматизираните кораби незаконни. Поради това тези кораби няма да подлежат на застраховане, отбелязва Андрю Барот, изпълнителен директор на  International Group of P&I Clubs, чиито членове отговарят за застраховките на 90% от морските превози в световен мащаб.

Критична е реакцията и на Международната федерация на транспортните работници, която представлява около 600 хил. моряци. „Това не може и никога няма да замести очите, ушите и мисловните процеси на професионалните мореплаватели. Човешкият елемент е първата линия на защита срещу механични повреди и неочаквани ситуации и промени в условията. Твърде лесно е да си представим опасността, която биха представлявали автоматизираните кораби“, заявява председателят на лондонската секция на синдиката Дейв Хейндел. / capital.bg

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Хуан Ричардс: България е атрактивен пазар за растеж за Hapag-Lloyd и заема стратегическа позиция в Югоизточна Европа

Hapag-Lloyd откри два нови офиса в България с екипи, готови да обслужват своите клиенти в пристанищния град Варна и българската столица София. С население от около 7,1

Иван Портних: Не съм построил тръбопровода в езерото, ще съдействам на правосъдието

Все още не съм получил обвинителния акт от Окръжната прокуратура, по повод аварията на тръбопровода във Варненското езеро, затова не мога да коментирам обвиненията. Ще

Прокуратурата внесе в Окръжен съд – Варна обвинителен акт за замърсяването на Варненското езеро

Днес Окръжна прокуратура – Варна внесе във Окръжен съд – Варна обвинителен акт за замърсяването на Варненското езеро от тръба на канализацията. Обвинени са три лица, сред

Собствениците на „Galaxy Leader“: Нищо не може да се постигне със задържането на екипажа

Всички нации, чиито граждани са държани от хутите, да удвоят усилията си, за да осигурят освобождаването им и незабавното им връщане при техните близки. Това призоваха от