Освободиха командира на американската фрегата, която заседна в Черно море

USS-TaylorКомандирът на американския военен кораб, който влезе в началото на февруари в Черно море и заседна в плитчина край турското пристанище Самсун, е освободен от длъжност, съобщи ИТАР-ТАСС.

Според представители на ВМС на САЩ в Европа капитан втори ранг Денис Волпе е преведен на друга длъжност във връзка със загубата на доверие на командването, което се съмнява, че той може да ръководи екипажа на фрегатата, подчертава руската агенция.

Ракетната фрегата „Тeйлър“ (USS Taylor (FFG-50) на американския военноморски флот заседна в Черно море при подход към турското пристанище Самсун.

Военният кораб с 200-членен екипаж на борда, удари морското дъно при маневриране в пристанището. Нямаше пострадали. Повреден бе винтът на кораба. Сега съдът е на ремонт.

Заедно с него в Черно море около пети февруари влезе и щабния кораб „Маунт Уитни“ (USS Mount Whitney(LCC-20) .

И двата кораба са част от Шести американски флот, базиран в Неапол, Италия. Според международната конвенция от Монтрьо, подписана през 1936 г., която регулира присъствието на военни кораби на нечерноморски държави в Черно море, такива съдове не могат да останат в него повече от 21 денонощия, припомня БГНЕС.

 Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Чилийски военен кораб ще транспортира полярниците до базата „Св. Климент Охридски“

Първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, вече са на борда на

Южният океан е маховикът на климатичната система, все още поглъща огромни количества въглероден диоксид

Южният океан все още усилено абсорбира големи количества въглероден диоксид, отделян от изгарянето на изкопаеми горива, показва проучване, базирано на въздушни наблюдения.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент