За България и Русия – от „Осанна!” до „Разпни го!“

Maritime.bg продължава поредицата на кап. Александър Каменов – “За някои елементи от политическата история и психологията на народите, населяващи поречията на реките Дунав и Рейн”. 

Втората част от изследването на първия български лицензиран капитан за р. Рейн вижте тук: ”За Русия, България и Сърбия”. Тук можете да видите и първа част

Част 3
За България и Русия – от „Осанна!“ до „Разпни го!“

Как ли щяха да се развият отношенията ни със съседните държави, ако след първото частично освобождение на България от турско робство през 1829 г., Русия се беше постарала да легитимира този факт в международно-правен аспект? Вместо това, имперският й рефлекс сработва и… България е върната на Турция в замяна на територии, които очевидно са били стратегически по-ценни. Немският генерал на руска военна служба Дибич-Забалканский, след като окупира Тракия, достига с армията си до Одрин. През септември 1829 г., там се подписва т. нар. „Адрианополски мирен договор“ с обзетата от паника Турция. Това е един позорен политически акт, хвърлящ тежка сянка върху отношенията ни с Русия. Затова той не се споменава достатъчно в учебниците по история. По време на цялата военна кампания, българите вземат активно участие в сраженията и подпомагат всячески „освободителите си“. Страхът от турски кланета отприщва една от най-значителните изселнически вълни в Тракия. На бежанците, християнски поданици в Османската империя, е даден срок от 18 месеца да продадат имотите си, но на практика те са ги изоставяли, поради страх да се върнат в родните места. В тях по-късно турската управа настанява прогонени от Крим и Кавказ татари и черкези. Следвайки оттеглящата се руска армия, отчаяните българи се заселват в днешните земи на Румъния, Молдавия и Украйна. Тази победоносна за Русия война донася свобода на Гърция, международно призната автономия на Сърбия, разширяване автономиите на княжествата Влашко и Молдова.  A България, използвана като разменна монета в играта на двете Велики сили, отново потъва в сълзи и страдания! Не случайно нашите национални герои Георги Сава Раковски, Захари Стоянов и Стефан Стамболов, са били отрицателно настроени към милитаристичната външна политика на царска Русия, водеща до етнически прочиствания /разорения/ на българите.

zabalkanskiЗа официалното ни Освобождение през 1878 година са изписани хиляди страници. Няма българин, който да не е благодарен на руския народ! Но забележете, благодарен на обикновения руски православен християнин, дошъл да спасява братята си и напоил с кръвта си далечните „Заддунавски земи“. Характерна за тази велика империя е конюнктурната и непостоянна външна политика, донесла много разочарования и национални катастрофи на народа ни. Знаем, че Москва е подкрепяла Сърбия при всички нейни конфликти с нас и е подстрекавала Румъния да нападне в гръб България през Междусъюзническата война. Показателно в това отношение е посещението на руския император Николай II /внук на Цар Освободител/ в Кюстенджа през 1913 год. и награждаването на румънския полк, пресякъл първи р.Дунав. При официалните тостове той заявява:

„България ще бъде наказана, но не съвсем унищожена! Никой няма право да ми отнема наградата и похвалата, която заслужавам за тоя погром, който допринесе много за мира, умиротворението на Балканите: нали съм „миротворец“! Мой е тоя погром. Аз го извърших. Вързах кучето и умиротворих Балканите. Спасих общия мир, мирът на Европа“.
car-nikolay2
Но най-тежките грехове към родината ни са сторени след Девети септември 1944 година. Сред тях ще запомним избиването на хиляди другомислещи интелектуалци /между тях и противници на Хитлеристката коалиция/, насилственото изкореняване на изконните български традиции /особено в селата/, създаването на „македонска нация“, съгласно директивите на Коминтерна и налагане на войнстващия атеизъм.

Очаквайте следващата сряда (05.03.2014г.) следващата част: „За България – обедняване и оскотяване на населението“

Втората част от изследването на първия български лицензиран капитан за р. Рейн вижте тук: ”За Русия, България и Сърбия”. Тук можете да видите и първа част.

Maritime.bg – Курс

 

 

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал