Поне 18 лайнера очакват на Морска гара – Варна

aida-aura-varna

През това лято във Варна се очаква оживление и тълпа от богати туристи, които да пристигнат по море с пътнически кораби. До момента са подадени 18 заявки за визити на лайнери, при 13 за миналата година, коментира вчера за „Монитор” шефът на Морска гара­ Варна, к.д.п. Евгени Игнатов. Според първоначалните сметки морската ни столица би трябвало да бъде посетена от около 10 000 туристи, пристигнали по море. Първият пътнически кораб се очаква още на 18 април, срещу Великден. Плавателният съд е под бермудски флаг и на борда му се очаква да има 1200 пасажери. Силният сезон за посещения на пасажерските кораби са месеците септември и октомври.

Последният от тях, който ще посети Варна през 2014 г., ще затвори сезона на круизите на 21 октомври. Съдът е под бахамски флаг и на борда му пътуват 900 туристи. Най-много посещения във Варна за сезона ще направи изключително луксозният бутиков пасажерски кораб „Хармони Джи”. Той приема едва 50 души, предимно богати американци. Той е по-скоро нещо между яхта и малък пасажерски кораб, уточни Евгени Игнатов. От пролетта до късна есен „Хармони Джи” ще акостира на Морска гара-Варна цели 7 пъти. Игнатов разкри, че вече има две заявки от пасажерски компании, които са резервирали дати за пристигането на корабите им във Варна и през 2015 година.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Силна конкуренция, слаба реколта и COVID-19: причините за спада на товарооборота в Пристанище Варна

Силният конкурентен натиск от частните пристанища, слабата зърнена реколта и пандемията от COVID-19 са сред причините за намаляване товарооборота на държавния пристанищен оператор