Проф. Димитър Пърличев: Обединението между ИРР и ИО е наложително, трябва да стане час по-скоро

Проф. Димитър Пърличев, снимка: личен архив, Maritime.bg
Проф. Димитър Пърличев, снимка: личен архив, Maritime.bg

Сериозни обвинения за работата на  директора на Института по рибни ресурси отправя в писмо до редакцията на Maritime.bg проф. Димитър Пърличев – дългогодишен морски геоморфолог. Припомняме, че между учените се води ожесточен спор, дали трябва двата варненски института да бъдат обединени. 

Според професор Пърличев, шефката на ИРР – доц. д-р Даниела Петрова, се добрала до титлата доцент и длъжността директор „през задния вход на науката”. Той твърди, че тя не отговаря на изискванията за заеманата длъжност. Проф. Пърличев казва, че за своята 80-годишна история, Институтът по рибни ресурси никога не се е намирал в по-сериозна кадрова и научна криза, освен при управлението на настоящия (и бивш, б.а) директор. Тези обвинения той е изпратил и до ръководството на Селскостопанската академия, под шапката на която е ИРР.

”Не получих отговор на писмото си. Междувременно узнах, че в ИРР е правена ревизия „по документи”, която не е открила никакви нередности. Очевидно този тип ревизии се практикуват в ССА, когато по една или друга причина липсва воля за отстраняване на нередностите”, твърди професорът. „Оставям засега без отговор редицата обвинения срещу мен, повдигнати в изявлението на доц. Петрова, защото се надявам на сериозно разследване”, уточнява още той.

Според професора обединението между ИРР и ИО е необходимо. „То е не само желателно, то е просто наложително и трябва да стане час по-скоро”, казва той и добавя: „На сегашния ИРР, но в рамките на ИО, трябва да бъде възложена специфична практико-приложна роля по „Морски ресурси, стратегии и технологии”.

В крайна сметка професорът казва, че е бил противник, както и сега, на дисциплинарното уволнение на доц. Петрова, въпреки че същото, по думите му, е било законно.

Трябва човек да бъде оставен на работа за да се докаже първо като учен и след това да бъде издиган на ръководни длъжности. В случая, доколкото ми е известно тя няма никакви сериозни научни постижения, досега като директор е вършила само безобразия”, отсича проф. Пърличев.

Тема в развитие: Обединение на Института по рибни ресурси и Института по океанология

[insert_posts query_type=“posts“ posts=“22240, 22303, 22365″ num=“3″ display_style=“three-col“]

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морското оборудване

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морско оборудване, пише в издадено от Европейската комисия мотивирано становище. В