ВВМУ е избрано за член на два работни комитета на IAMU

image6В Токио, Япония, се проведе Форум на IAMU (Международната асоциация на морските университети) относно морското обучение и практика. ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ участва в срещата в качеството си на член на Изпълнителния борд на организацията за новия двугодишен период 2014-2015 г. Представител на ВВМУ в срещата бе доц.. доктор Наталия Николова от катедра „Информационни технологии“, съобщиха от училището.

На форума се обсъждат проблемите на обучението и квалификацията на офицерски кадри за корабоплаването. Участваха представители на индустрията, морската администрация и морския бизнес. На срещата, освен представители на Изпълнителния борд, присъстваха представители на японски морски компании, представители на държавни морски администрации и държавни служби, както и няколко поканени лектори от Япония, Дания и Филипините.

Проведена бе открита дискусия по проблемите на морското образование и квалификация, поставени в презентациите на поканените лектори. Направени са няколко заключения, касаещи оценката на качеството на морското обучение и практика, нуждата от тясно коопериране между академиите, администрацията и бизнеса в морската сфера, както и начините за оценяване на необходимия капацитет за развитие на морския бизнес в различните райони на света и възможностите този капацитет да бъде национално финансиран. Разгледани са редица проблеми, които различните страни се стремят да разрешават и които произтичат от начина на организиране и контролиране на морското им обучение, което даде възможност на всички участници да получат нова информация и научат за структурата и организацията на системите за морско обучение, съществуващи в различните страни.

На заседанието на Изпълнителния борд на 27.02 2014 г. ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ е избрано за член на два работни комитета – Комитета за академично развитие и оценяване, и Комитета за политика и номинации, което позволява на училището активно да участва в развитието на организацията и подпомагането на морското образование в глобален мащаб.

Maritime.bg – Морско образование / Свят

Последни новини

Последни новини

Завърши участието на фрегата Дръзки в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian”

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО –

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент