Рибарското пристанище в Поморие с разрешение за строеж

ribarsko-pristanishte-pomorieПо време на официално посещение в Поморие министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева връчи на кмета на града Иван Алексиев разрешението за строеж на рибарско пристанище в Поморие.

С проекта за реконструкция и модернизация на рибарското пристанище община Поморие кандидатства за финансиране от оперативна програма „Развитие на сектор рибарство“ на ИАРА. Проектът бе внесен за оценка в края на април 2013 г. След получаването на разрешението за строеж предстои да бъде подписан договор за финансиране и да бъдат стартирани процедурите за избор на изпълнител, съобщиха от общината.

Проект „Реконструкция и модернизация на рибарско пристанище –  Поморие“ е на стойност 11. 7 млн. лв. Рибарското пристанище се намира в най-югоизточната
част на града, в непосредствена близост до централната градска част.

Съществуващият капацитет на пристанището от около 17 лодки е крайно недостатъчен за задоволяване нуждите на рибарите в района с общ брой на лодките над 250, от които 15 по-големи плавателни съда, разположени по самоделни хелинги и пристанищни съоръжения в южната и югозападната крайбрежната зона на града. В пристанището не е развита и необходимата инфраструктура, което допълнително затруднява дейността.

Новият пристанищен комплекс ще се развие на мястото на съществуващото рибарско пристанище.

През октомври 2013 г. Министерският съвет учреди безвъзмездно право за строеж върху морското дъно на община Поморие, което ще позволи реконструкция, пристрояване и надстрояване на съществуващите и изграждане на допълнителни пристанищни съоръжения, пише „Строителство“. Предвижда се рибарското пристанище на Поморие да има рибна борса, място за ремонт на лодките и стоянки за над 60 малки съда и възможност за акостиране на по-големи рибарски кораби.

Заради непосредствената близост до градския център проектното решение предвижда хармонично вписване на пристанищната територия в градската зона и в структурата на централната градска част.

Очакванията на общината са строителството на обекта да започне през есента. Срокът за реализация на проекта е 12 месеца от подписването на договора за изпълнение.

Maritime.bg – България / Рибарство

Последни новини

Последни новини

Естакадата в Шабла, а не удълбочаването за 400 млн., е причина за рокадата в ДППИ

Строежът на морската естакада при нос Шабла е предаден за проверка на Софийска градска прокуратура. Това съобщи пред БНР служебният министър на транспорта Георги Тодоров.