Пирати атакуваха VLCC край Оман

 TATEYAMA
Танкер TATEYAMA (300,373 dwt, построен през 2002 г.) е бил нападнат от пирати край бреговете на Оман.

Инцидентът е станал на около 60 nm от брега, в района на Ормузкия проток. Към танкера са са насочили две бързоходни лодки с въоръжени мъже. Това съобщиха от американската антипиратска мисия (Combined Maritime Forces, CMF).

На борда на танкера не е имало въоръжена охрана, капитанът е изпратил сигнал до Бреговата охрана на Оман. Предприети са мерки за ограничаване възможността на нападателите да се качат на борда, съобщава CMF.

Към района е изпратена австралийската фрегата HMAS DARWIN. Самолет на пакистанските военноморски сили също е насочен към TATEYAMA.

Благодарение действията на екипажа, корабът е успял да избегне пиратите. След навлизане в териториалните води на Оман, пиратите са били блокирани от съдове на местната Брегова охрана. В момента биват разпитвани.

Командването на CMF поздрави екипажа на TATEYAMA и определени действията му като отлични. Според зам.-командира на американската антипиратска групировка, именно случаят с TATEYAMA може да се ползва за пример при взаимодействието между бедстващи съдове и международните мисии.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Силна конкуренция, слаба реколта и COVID-19: причините за спада на товарооборота в Пристанище Варна

Силният конкурентен натиск от частните пристанища, слабата зърнена реколта и пандемията от COVID-19 са сред причините за намаляване товарооборота на държавния пристанищен оператор